неделя, 5 май 2024 г.

Атанас Славов, ДБ: Правителството в оставка управлява, докато се състави нов кабинет

Дали вървим към служебно правителство, зависи от политическите сили в парламента и дали те ще успеят да постигнат решение – било за правителство на малцинството, било за техническо правителство с ограничен мандат и определени цели, каза пред БНР конституционалистът Атанас Славов, който ще бъде депутат от „Демократична България“.

Атанас Славов, снимка Интернет

Той обясни, че министрите, избрани за депутати, следва да положат клетва като народни представители, а след това да напуснат временно парламента, като освободят местата си. За периода, в който ще бъдат в оставка, но продължават да осъществяват мандата си, те трябва да имат заместници в парламента. Виждали сме творчески преобразувани или пренебрегнати конституционни процедури, но за да се спази буквата на Конституцията, решението е това, каза Славов.

Според него е трудно е да се дефинира какъв ще е периодът на правителството в оставка. Докато се състави ново правителство, той може да се окаже по-продължителен, допълни Атанас Славов. Конституцията не задава рамка дали консултациите по съставяне на кабинет, инициирани от държавния глава могат да бъдат форсирани или не, уточни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html