събота, 27 април 2024 г.

Юрий Асланов: За БСП е фатално Нинова да играе на инат докрай

Юрий Асланов е социолог, управител на агенция „АФИС“. Дългогодишен член на НС на БСП, за кратко бе и в Изпълнителното бюро, но го напусна по собствено желание.

 

Интервю на

Тодор ТОКИН

  • Колко време й давате на Корнелия Нинова да остане председател на БСП, г-н Асланов?
  • Има добър и лош сценарий. Добрият е да подаде веднага оставка и да освободи партията от себе си и да й даде възможност да оцелее. Лошият сценарий е да играе на инат докрай докато потопи партията.
  • Доста шокиращо дойде искането за оставка на Нинова от считания за нейна дясна ръка Крум Зарков. Вашият коментар?
  • Живял съм прекалено дълго и нищо не може да ме учуди. Така че очаквам всякакви такива неща и хора, които ще вземат завоя. Не го гледах, но четох изказването на Румен Овчаров, който също се опитва да се адаптира към новата ситуация. Когато не си се отлепил навреме и си чакал до последно, когато вече е лъснало за всички, че Корнелия е опасна за партията, е лесно да говориш. По-трудно е да вземеш позиция, когато е било редно.
  • Какво ще стане според вас на 17 април, когато ще има заседание на Националния съвет?
  • Нищо няма да стане. Ще има някакъв хор на славославене „моля ти се, не ни оставяй, на кого ни оставяш“. Никакви оставки, никакви конгреси. Въпросът е дали партията е запазила инстинкта си за оцеляване и дали ще се организира за някаква съпротива. Това не мога да кажа, макар че се подготвят някакви подобни инициативи. Защото виждаме, че се лъже безогледно. Например за срещата с областните и общинските председатели през уикенда. Официалната информация е, че над 200 от тях са подкрепили Корнелия. Това не е реално, аз имам информация, че е било доста напрегнато. А т.нар. пленум ще бъде абсолютно извън времето, защото междувременно ще бъде свикано 45-то Народно събрание. Доколкото знам, президентът е готов още в сряда или в четвъртък да издаде указа. Така че дневният ред на обществото ще бъде на друго място и БСП отново ще се занимава със себе си на фона на събития, които ще се развиват много интензивно.
  • Как ще коментирате изявлението на Нинова, че ще подкрепи правителство на Слави Трифонов?
  • Смешно е. Навремето имаше една приказка за Тодор Живков, че е бил нелегален, защото се е крил, ама никой не го е търсел. Сега случаят е подобен. Ние ще подкрепим, ама никой не ни е искал подкрепа.
  • По този начин Нинова какво иска да покаже – че продължава да е някакъв фактор, заявка за участие в управлението ли? Тя заяви:Претърпяхме тежка загуба, но сме в ситуация на сила, без която не може, на ключов фактор в парламента, без чието решение, гласове и подкрепа не може да се състави правителство. Затова ситуацията е парадоксална – загубихме, но сме в ситуация да сме една от определящите сили“.
  • Това е най-тъпото нещо, което съм чувал през последните години – че без нас не може. Може и още как този път! Без нас не можеше наистина дълги години и в много по-трудни ситуации. „Без нас не може“ беше предизборният девиз на БСП през 1997 г., когато БСП беше в много по-тежка ситуация след погрома „Виденов“. И тогава „Без нас не може“ донесе един милион гласа в онази ситуация. Сега може и без нас.
  • Време ли е за нова Солунска четворка, г-н Асланов? (Така бе наречен опитът за формиране на единна левица през 1997 г., когато в Солун се събраха лидерите на БСП Георги Първанов, на БСДП д-р Петър Дертлиев, на Евролевицата Александър Томов и на Обединения блок на труда Кръстьо Петков, бел. ред)
  • Не. Солунската четворка бе глупава, защото тя трябваше да е двойка по замисъл – само БСП и БСДП. Беше много добре обоснована идеологически – край на стогодишната война между социалисти, социалдемократи и комунисти и беше предостатъчно да се направи диалог с Дертлиев и да се направи тази сглобка. Но понеже някои хора много се страхуваха от д-р Дертлиев и неговата харизма, решиха да го опаковат с Кръстьо Петков и Сашо Томов. И се оказа, че той е там докато те искаха, а не докато той искаше.
  • Кого виждате евентуално да замести Корнелия Нинова като председател на БСП, ако все пак тя подаде оставка?
  • Тук също има два сценария. Традиционно за БСП, ако тя се оттегли, в което не вярвам, е тя да посочи приемник и е логично това да бъде човек от своето обкръжение. Най-логично е това да бъде Крум Зарков като човек, който единствен получи над 50 процента от гласовете на делегатите на последния конгрес при избора на членове на Националния съвет. Но доколкото я познавам, няма да го направи. Лошият сценарий е да преживеем мъката на агонията…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html