неделя, 28 април 2024 г.

Костадин Ангелов: Може да изтеглим „Астра Зенека“

Експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да направим в България с ваксината на компанията „Астра Зенека“. Интересът към тази ваксина спадна значително. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, каза още Ангелов и уточни, че ако се стигне до такъв вариант, количествата ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата.

„Има едно писмо от португалското председателство, от министъра на здравеопазването на Португалия, в което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст. За целта днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, които спешно да кажат какво да направим в България с ваксината на „АстраЗенека“, коментира той.

Съгласно договорите, подписани от ЕК, ще преценим какво ще правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, уточни министърът. „Тук има два важни въпроса, на които трябва да отговорим. Първият въпрос е какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла от препарата на „АстраЗенека“. А вторият е какво да правим с хората, които искат да си поставят втора игла на „АстраЗенека“, ако я спрем в страната“, каза Ангелов.

РНК ваксини във ваксинационните центрове в София няма. До края на деня ще бъде установена по-бърза процедура, по която общопрактикуващите лекари ще получават ваксини от регионалните здравни инспекции. На 16 април се очакват 14 хиляди дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а на 26 април- 24 хиляди дози. Днес в страната са пристигнали 62010 дози от ваксината на „Пфайзер“ и до края на месеца всеки понеделник трябва да пристига това количество. От следващия месец се очакват от извънредните доставки да пристигнат 1 млн. бройки от ваксината на „Пфайзер“, а през юни очакваме още 1 250 000. Така до края на юни се очаква в страната да пристигнат общо 2,7 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html