събота, 27 април 2024 г.

Двама украински войници са убити в Източна Украйна

Двама украински войници са убити в боеве с проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщиха властите в Киев и отново обвиниха Русия, че струпва десетки хиляди войници близо до границата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Външният министър на Украйна Димитро Кулеба. Снимка Интернет

Украйна се опасява, че Русия търси предлог да я нападне и обвинява Москва, че е съсредоточила над 80 000 войници близо до източната й граница и в анексирания през 2014 г. Крим – около 41 000 при източната граница и 9 000 подкрепление към вече разположените в Крим 33 000.
Русия твърди, че Киев подготвя настъпление срещу бунтовниците и заплашва да се притече на помощ на населението в Източна Украйна.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се срещне утре в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заради напрежението по границата с Русия. След това Кулеба ще участва в заседание на комисията НАТО-Украйна. Тези дни в Брюксел се очаква да води разговори и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. В сряда Йенс Столтенберг ще се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Една от темите на разговорите им ще е положението в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html