неделя, 5 май 2024 г.

53 години Москва крие тайната за смъртта на Юрий Гагарин

Останки от тялото на Гагарин не са идентифицирани никога.

Pravda.ru

Преди половин век, на 27 март 1968 г., близо до село Новоселово, Владимировска област, се разбива учебен МиГ-15 UTI  с двоен контрол – т.нар. „Близнак“. В пилотската кабина има двама души – пилот-изпитател, герой на СССР Владимир Серегин и първият човек, излетял в Космоса преди 60 години, Юрий Гагарин.

За трагедията е съобщено само два дни по-късно и причините все още се обсъждат. Смъртта на Гагарин се превърна в една от загадките на руската история, която теоретиците на конспирациите обичат да разнищват. В СССР той беше легенда и това по подразбиране слагаше таен печат върху всички подробности от живота му и особено около професионалните му дейности. Но дори и след разсекретяването на архивни документи, историята остава пълна с тайни. Ето няколко въпроса за смъртта на космонват №1 – и някои от тях имат отговори.

Защо космонавтът пилотира изтребител? След историческия полет в космоса Юрий Гагарин стана публична личност в международен мащаб, пътува в чужбина, среща се с хора, представлява съветска космонавтика на световната сцена, беше „лицето“ на Съюза за чужденци – той се усмихва, ръкува се, прави снимки. Както по-късно пишат във вестниците, „с течение на времето обемът на социалната работа започна да му тежи“, той беше нетърпелив да се качи пак в небето, искаше да лети и да не получава повишение, което постоянно му предлагаха.

Защо на изтребител

Властите в СССР не искаха „лицето“ на Съюза да бъде в смъртна опасност. Но генерал Николай Каманин, помощник на главнокомандващия ВВС за Космоса, застана на страната на Гагарин. Той заяви, че офицерите, които са част от космонавтския корпус, губят пилотски умения поради липсата на летателна практика. Разбира се, имаше летяща ескадрила под командването на Серегин, но това не беше достатъчно и през 1967 г. на негова основа беше създаден отделен тестови учебен полк. Там космонавтите трябваше да практикуват всичко – прости и сложни пилотажи, скокове с парашут, задачи в нулева гравитация и други умения.

Гагарин възстановява летателните си умения на вече споменатия МиГ-15 UTI. Към края на март 1968 г. той практически завършва програмата си за полет с инструктор и се подготвя за самостоятелно пилотиране. Преди точно 53 години, на 27 март, той се надява да извърши първия независим полет, но Каманин възлага на Серегин „лично да провери организацията на полета на Гагарин, да анализира и докладва“. Генералът иска, след като изслуша доклада на командира на тренировъчния полк, да даде зелена светлина за един полет на космонавт, но внезапно натоварените му официални дела не му позволяват да направи това. В резултат на това Серегин лети със „студент“ и умира с него.

Какво се случи със самолета на Гагарин?

Направени са множество изследвания, в резултат на които беше разработена основната версия: по пътя на МиГ-а внезапно се появила метеорологична сонда с форма на топка. За да я избегнат, пилотите предприели остра маневра, поради която самолетът влязъл в свръхкритичен режим, в опашка, направил няколко завоя и се разбил на земята. Експерти от ранга на опитни пилоти-изпитатели смятат, че след маневра Гагарин и Серегин са преживели десетократни претоварвания, но не са се отказали от опитите си да извадят самолета от завъртане. Уви, не успели да го направят, нямало е достатъчно височина.

Друга версия е представена от първия космонавт, който направи космическа разходка, Алексей Леонов. Преди пет години той каза, че UTI на Гагарин може да се е сблъскал със Су-15, който в същия ден се тествал от Института на Министерството на авиационната индустрия в същия район. Предполагаше се, че височините на полета са ограничени: Су-15 преминава над границата от 10 000 метра, а учебният самолет – по-долу. Но според Леонов тестовият самолет е нарушил режима на полета и се е спуснал под облаците, на височина до 450 метра над земята (дори е бил видян от селяните), а след това е отлетял обратно към своя ешелон. Неговата версия беше отречена от член на комисията за разследване на катастрофата, един от най-старите специалисти на Института – Арсений Миронов. Според него на 27 март са били тествани два Су-15, но първият е кацнал, когато Гагарин тъкмо набира височина, а вторият е излетял, след като комуникацията с UTI е била загубена. Миронов обаче смята и версията с метеорологичен балон за несъстоятелна – просто според него тя се оказва най-удобна за всички. Той предположи, че причината за трагедията може да бъде недостатъчна координация между „космическия“ учебен полк и летището „Чкаловски“, откъдето излетя и UTI. Самолетът на Гагарин е можел да се сблъска с един от тях, обобщи експертът.

Друга версия беше представена от два пъти Героя на Съветския съюз, пилот-космонавт Владимир Аксенов. На 27 март 1968 г., заедно с Гагарин, той преминава предполетен медицински преглед на летището и също излиза във въздуха – но на друг самолет. Аксенов смята, че Гагарин и Серегин са се опитали да завършат мисията възможно най-скоро и да освободят самолета (космонавтът Евгений Хрунов все още е бил на опашката за полета в същия ден), така че те са отишли ​​на маневра, но в излизането от гмуркането – „при висока скорост при интензивно намаляване“ – паднали в облачни завихряния. Защо се е случило това е отделен въпрос, на който Аксенов има няколко възможности за отговор: пилотите могат да закъснеят с няколко секунди при излизане от гмуркането или да подценят метеорологичната ситуация, а самият облачен слой е деформиран по време на полета, като горният му ръб е бил на надморска височина от около 4 км, а долният – само на 600 метра от земята. По време на преминаването на облаци при гмуркане, Гагарин и Серегин не са могли да контролират напълно самолета и след като са напуснали облаците, не им е останала височина, за да коригират ситуацията.

Защо мнозина вярват, че Гагарин не е умрял?

По време на сблъсъка със земята учебният самолет, в който са Гагарин и Серегин, се движи със скорост 700-800 км/ч. Двигателят и пилотската кабина се вкопават на 6-7 метра в земята. Отломките буквално се разпръсват на парченца и лежат на площ от 100 – 200 метра, много остатъци и отломки, уловени по клоните на дърветата. Останките на мъртвите не са намерени цялостно, а само най-малки фрагменти. Генерал Каманин пише в дневника си, че Серегин е обявен за мъртъв, след като е открит фрагмент от горната челюст със златни и стоманени зъби. На следващия ден, 28 март, в клоните на бреза, на височина 10-12 метра, е видяно парче плат с джоб, където лежи талон за закуска на името на Гагарин. Това се счита за достатъчно доказателство, че космонавтът е починал. Всички човешки фрагменти, намерени на мястото на катастрофата, вероятно останките на пилотите, са събрани и кремирани. В СССР е обявен общосъюзен траур – между другото, за първи път това е направено не заради смъртта на някой от генералните секретари на ЦК на КПСС.

Какво смята теорията на конспирацията?

Има много конспиративни теории около смъртта на космонавт No1 – от факта, че самолетната катастрофа е организирана от властите, недоволни от оттеглянето на Гагарин от изпълнението на „обществени задължения“, до истории за фалшифициране на инцидента (всъщност самолетът не е катастрофирал, а Гагарин е настанен в затворена психиатрична клиника поради „ненадеждност“ – за да не избяга в чужбина). И, разбира се, има оптимисти, които вярват, че Елвис Пресли, Мерилин Монро и Юрий Гагарин все още живеят някъде на Земята, като са фалшифицирали смъртта си, за да избягат от досадната слава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html