неделя, 5 май 2024 г.

Как художниците са рисували в непрогледен мрак?

С псевдоним „Праисторическата Сикстинска капела”, пещерите Ласко са комплекс в югозападната част на Франция, украсени с някои от най-впечатляващите и известни пещерни рисунки в света. Картините Ласко са оценени на 17 000 години. Повечето от тях се намират доста далеч от входа и навярно са създадени с помощта на свещи. Най-известната картина в пещерата е Голямата зала на биковете, в която са изобразени бикове, коне и елени. Един от биковете е дълъг 5,2 метра и е най-голямото животно, открито досега в пещера. Заради щетите, причинени от твърде големия брой хора, които посещават пещерите, картините Ласко са затворени за постоянно. Френското правителство е построило в близост Ласко ll, където туристите могат да видят копие на оригиналната пещера. (снимка: Уикипедия)

Праисторическите художници са халюцинирали, докато са рисували, заради липсата на кислород в пещерите, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.

Пещерните рисунки озадачават специалистите, защото са направени в непрогледна тъмнина, често далече от входа и в трудно достъпни части.

Учени от Телавивския университет установиха, че тези творци нарочно са търсели най-далечните части на пещерите, защото там мозъкът не получава достатъчно кислород. За да виждат в тъмното е трябвало да палят факли, които още повече са намалявали кислорода във въздуха. Така са халюцинирали или са изпадали в еуфория, докато са рисували. Възможно е да са мислели, че тази тъмна среда е свещена, и че общуват в нея с друго същество.

Авторката на изследването Яфит Кедар е решила да проучи този ефект, след като е посетила европейски пещери с праисторически рисунки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html