неделя, 5 май 2024 г.

Древни корсиканци погребвали мъртвите си в амфори

сн. thehistoryblog.com

Древен некропол с множество погребения, датиращи от III до VI век от н.е., с телата, положени в африкански амфори от Тунис, е открит на френския остров Корсика, предаде Франс прес.

Първите разкопки, извършени в сърцето на Ил-Рус – град, разположен в северната част на острова и основан в средата на XVIII век, водят до неочакваното откритие на четиридесет гробници, съобщават от френския Институт за превантивни археологически изследвания.

Откритието „подновява древното минало на Ил-Рус“ и потвърждава, че тези места са били обитаеми през Античността“, отбелязват от института.

След археологическо проучване, направено през пролетта на 2019 г., което разкрива „около десет древни погребения“, археолозите извършват изследвания от края на февруари на два сектора с приблизителна площ 600 квадратни метра в сърцето на града.

Амфорите са в изобилие на обекта и са използвани като вместилище за починалите. Повечето съдове са произведени в Африка и съставляват основния внос в Корсика между IV и VII век, главно за да съхраняват вино, зехтин и други течни продукти от Картаген в Тунис, се посочва в прессъобщението на института.

Погребването в тези големи цилиндрични съдове обикновено е било запазено за деца, но в тях са полагани и възрастни, като често фрагменти от стомаха са служили като капак.

Последващо антропологично изследване в лаборатория трябва да предостави нова информация за местното древно население.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html