неделя, 5 май 2024 г.

Днес започва Великденският музикален фестивал във Варна

Сградата на театъра и операта е проектирана от архитект Никола Лазаров, автор също на проекта на Народния театър в София. Първата копка е направена през 1912 г. Строежът завършва едва след Първата световна война и театърът се настанява в сградата през 1932 г. (снимка: ДО Варна)

След отмяна на строгите противоепидемични мерки Държавна опера Варна подновява редовната си програма на 10 април с шедьовъра „Тоска“, който поставя и началото на XXI Великденски музикален фестивал. За да представи една от най-хубавите режисьорски трактовки на Кузман Попов, е поканен Маестро Лучано Ди Мартино.

Артистичният директор и заместник директор на Държавна опера Пловдив, дирижирал на най-престижните сцени в Германия, Италия, Русия и други страни, отдавна не е гостувал във Варна, така че ценителите очакват с нетърпение срещата с неговото диригентско майсторство, информира агенция „Фокус“

На следващия фестивален ден, 14 април, е планиран балетът „Лебедово езеро“ от Чайковски с оригинална хореографска редакция на Сергей Бобров.

На 16 април ще проследим драматичния обрат на събитията в мюзикъла „Парижката Света Богородица“, представен като оригинален концерт с костюми по музика на Рикардо Кочанте, с оркестрация на Данко Йорданов.

17 април е специална дата в XXI Великденски музикален фестивал. Тогава варненските симфоници ще отбележат своя 75-годишен юбилей със Симфоничен концерт, под палката на именития български диригент Павел Балев, главен диригент на Филхармония в Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия „Карл Флеш“. В празничния концерт ще прозвучат премиерно за Варна две сюити от балета „Сътворението на света“ от съвременния руски композитор Андрей Петров.

В програмата са включени още Увертюра „Прометей“ от Лудвиг Ван Бетовен и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел със солист младия виртуоз на пианото Ивайло Василев. Макар и само на 13 години, той вече има завидна колекция от над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Великобритания и други страни, като повечето от тях са гран-при или първи награди.

Варненската филхармония ще гостува със същия концерт в рамките на Софийски музикални седмици в зала „България“ на 28 юни 2021 г.

Във фестивалният април 2021 предстои и 74-та годишнина на Държавна опера Варна. Официално регистрирана на 6 април 1947 г. като Народна опера Варна, тя започва своето летоброене от 7 септември 1947 г., когато варненци възторжено приветстват първата варненска оперна постановка – „Продадена невеста“ от Б. Сметана.

74 години по-късно, на 23 и 24 април 2021 г., варненските почитатели на най-красивото музикално изкуство отново са поканени в операта, за да съпреживеят предпремиерата на операта „Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт, която не е поставяна тук от 32 години.

Музикалното предложение за 25 април е Камерен концерт с многобещаващото заглавие „Испанска феерия на чувствата в музика и танц“.

XXI Великденски музикален фестивал – Варна 2021 завършва в Световния ден на балета 29 април с празнична Балетна гала.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html