сряда, 1 май 2024 г.

Снахата на Васил Божков чисти имиджа му с филм

Снахата на Васил Божков и дъщеря на бившия столичен кмет Стефан Софиянски – Ива Софиянска-Божкова е решила да рециклира образа на свекъра си. За целта бившата журналистка от Нова телевизия пуска филм, озаглавен „Колекцията на Васил Божков“. 15-минутната лента и направена така, че да внушава как сбирката на олигарха едва ли не е паметта на България и връзката с времето на траките, римляните, Византия, както и с модерното българско изкуство от края на XIX, през ХХ, до началото на ХХI век.

Активисти на партията на Васил Божков позират пред портрета на вожда, на фона на крадената картина „Сватбата на цар Борис III“.

Истината за домашния музей на Васил Божков обаче е съвсем различна. Очаквано Ива Софиянска-Божкова опитва да замаже разкритията на вестник „Галерия“ и сайта Антени, че в колекцията на тъст й има крадени картини, които незнайно как са стигнали до него. Неотдавна стана ясно, че мащабното платно „Сватбата на Борис III“ от художника Никола Кожухаров, виси в един от офисите на хазартния бос, а трябва да е в депата на Националната галерия, след като е иззето от Държавна сигурност преди десетилетия. Според хора, които са виждали много от картините и експонатите на Божков, има и други творби, които пораждат съмнения, че във времето са изнасяни тайно от  най-големите ни галерии. За последното Божков може да не знае, но съветниците му със сигурност са били наясно. Същевременно с всичко останало в живописната сбирка, чийто главен съветник е покойният академик Светлин Русев, има и произведения, чиято автентичност е твърде спорна.

Ива Софиянска и Антон Божков са прекрасно семейство

Иначе филмът на Ива Софиянска-Божкова показва, че авторката е добре възпитана да почита семейните ценности. Очевидно тв журналистката отдавна е простила, че свекърът й не я удостои с честта да присъства на сватбата й със сина му Антон. За младото семейство е известно, че живее в чудесно разбирателство и хармония заедно с двете си деца Мая и Васил.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html