понеделник, 29 април 2024 г.

Ердоган предлага ислямска мегабанка

Турският президент Реджеп Ердоган лансира идея за създаване на ислямска мегабанка, която да работи чрез онлайн пратформа. Новата институция би могла да отговори на нуждите от ликвидност на ислямските финансови инструменти, както и на нуждите от финансиране на инфраструктурни проекти. Ердоган обяви идеята по време на онлайн среща на групата Д-8, която отговор на формата на най-богатите западни държави Г-7 и включва Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан и Турция. Той предаде председателството на организацията на Бангладеш.

Ердоган призова тези държави да използват повече местни валути при търговията помежду си. С цел да предпазим страните си от рискове за валутите, е важно да се фокусираме върху търговията с местни пари, каза той. Турският лидер говори и във връзка с пандемията и заяви, че разработваната в страната му ваксина ще бъде предоставена за ползване от всички, които пожелаят. Ще предоставим ваксината за благото на цялото човечество, никой няма да бъде изоставен, каза Ердоган, цитиран от телевизия „Си Ен Ен – Тюрк“.

В декларация от Дака, приета в края на видеоконферентната среща на Д-8, страните са потвърдили волята си за борба срещу расизма, дискриминацията, ксенофобията и ислямофобията във всичките им форми.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html