неделя, 5 май 2024 г.

Европа се скара с Турция заради…един диван (видео)

В. „Либерасион“

Урсула фон дер Лайен бе изпратена да седне на диванче в кулоарите, докато тече срещата на президентите на Турция Реджеп Ердоган и на Европейския съвет Шарл Мишел. Председателката на Еврокомисията бе силно обидена. А всъщност сцената, която бе представена като унижение към жените, е резултат от строго спазване на европейския протокол. 

Затова канцеларията на турския президент Реджеп Ердоган бе смаяна, когато получи много недипломатично имейл, подписано от шефа на кабинета на Урсула фон дер Лайен. Германецът Бьорн Зайберт е възмутен от „унижението“, нанесено от Турция на шефката му по време на официалното посещение, което тя направи в Анкара и не се колебае да твърди, че това ще затрудни преговорите по модернизацията на споразумението за митнически съюз. Така от Анкара незабавно се обадиха на Шарл Мишел, за да попитат за причините за този заплашителен имейл, защото в Турция абсолютно не разбират как са се отнесли лошо с Фон дер Лайен. Бившият белгийски министър-председател Мишел трябваше да успокои събеседниците си, като обясни, че това е злощастно недоразумение…

Сцената, която обиколи социалните мрежи, се разигра във вторник в президентския дворец на турския президент, в началото на срещата между Реджеп Ердоган, Мевлют Чавушоглу, неговия министър на външните работи, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Четиримата стъпват в огромната зала за срещи, за да се разположат не около маса, а по-неофициално – в кресла и дивани. Но сценографията изглежда на пръв поглед шокираща: ако Ердоган и Мишел седят в кресла, разположени един до друг (на „Ковид“ разстояние), Фон дер Лайен и Кавушоглу трябва да седят на дивани, разположени перпендикулярно. Фон дер Лайен остава изправена, онемяла и многократно с жест показва изненадата си. Накрая тя отива да седне насред огромния диван, далеч от Мишел и Ердоган, за да покаже недоволството си. Накратко, сцената създава впечатлението, че Ердоган съзнателно я е малтретирал, като я е настанил на диван като обикновена секретарка. От там нататък до връзката с неговото презрение към жените има само една стъпка, която мнозина направиха, както в социалните мрежи, така и в Европейския парламент. Шарл Мишел не е пощаден: защо той не реагира?

Европейска хореография

Както винаги, пазете се от снимки. В действителност турците нямат абсолютно нищо общо с тази хореография, която дължи всичко на протокола на Европейския съюз. На първо място е председателят на Европейския парламент, следван от председателя на Европейския съвет, ротационното председателство на Съвета на министрите и накрая председателят на Комисията. С други думи, когато председателите на Европейския съвет и на Комисията са на мисия в трети държави, първият е официално ръководител на делегацията, а не втората. Накратко, това не е „фотьойл за двама“, противно на това, което Ерик Мамер, говорител на Комисията, добави: „Президентите на двете институции имат еднакъв протоколен ранг и зависи от турските власти, отговарящи за срещата, за да обяснят защо този тип място е предложено на г-жа Фон дер Лайен”.

Всъщност, обяснява един дипломат, „турците, които имат много йерархичен ум, просто са приложили европейския протоколен ред“. Преди всичко „не е ясно какво би било в интерес на Ердоган да унижи председателя на Комисията, когато като германка, близка до Ангела Меркел, тя е най-добрият му съюзник. Ако беше искал да предаде послание, Мишел, считан за сламен човек на Франция, щеше да е по-подходящ. И да мисли, че е искал да унижи една жена, е да го познава зле: той показа, че няма проблем да се справя със западните жени “, добавя един от колегите му. Преди всичко „Ердоган беше много очарователен и внимателен през цялото това посещение“, казва свидетел на срещите. „В негов интерес е да хване ръката, подадена от европейците в момент, когато САЩ вече не са готови да приемат агресивния му експанзионизъм,  икономиката е в упадък и е в затруднение на вътрешната политическа сцена“.

Скандалът е в Брюксел

Когато обаче влезе в стаята, Шарл Мишел, стар политик, видя, че има проблем, особено когато забеляза, че Урсула фон дер Лайен проявява яростта си силно. Но какво можеше да направи той? Стани и отстъпи място на Урсула фон дер Лайен? Изисквате допълнителен стол? Това щеше да унижи турците, които бяха накарани да разберат, че са направили нещо нередно, когато всичко беше внимателно договорено. Според висш служител в ЕС „проблемът й е, че тя не може да понесе, че не е в центъра“. Оттук и особено неподходящата реакция на Зайберт, който без никакъв мандат си позволи да заплашва чуждо правителство, за да угоди на шефката си… Накратко, ако има скандал, той няма място в Анкара, а в Брюксел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html