събота, 27 април 2024 г.

Израел атакува ирански военен кораб в Червено море?

Корабът „Савиз“ от години е закотвен в Червено море. Снимка: АП

Ирански кораб, за който се смята, че е база за паравоенната Революционна гвардия на Иран, е бил атакуван в Червено море край Йемен, предаде АП. Корабът стои закотвен от години в пролива Баб ел Мандеб, които имат ключово значение за международното корабоплаване, както и за петролните доставки. Корабът попадаше под международните санкции срещу Иран, свалени след сделката за ядрената програма на страната.

Иранското външно министерство потвърди атаката срещу съда „Савиз“, за която се подозира, че е извършена от Израел – въпреки че Техеран не обвини веднага регионалния си враг. Нападението се случи, когато Иран и световните сили започнаха за първи път във Виена разговори за ограничаване на ядрената му програма и евентуалното присъединяване към сделката на САЩ. 

Продължителното присъствие на кораба в региона, многократно критикувано от Саудитска Арабия, настъпи, когато Западът и експертите на ООН казват, че Иран е осигурил оръжие и подкрепа на бунтовници от Йемен в дългогодишната гражданска война. Иран отрича, въпреки че компоненти, намерени при бунтовниците, водят към Техеран. Той твърди, че корабът е търговски.

Обяснението на ислямската република за „Савиз“ е, че корабът помага за „борбата с пиратството“ в Червено море и пролива Баб ел Мандеб. „Ню Йорк таймс“ съобщи, като цитира американски служител, че Израел е информирал САЩ за атаката. Израел не коментира, но позицията му против съживяване на ядрената сделка с Иран е публично известна.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html