понеделник, 29 април 2024 г.

Този път социолозите май познаха

Този път май социолозите познаха. Седем партии ще влязат в 45-то НС, а подреждането на партиите и коалициите е такова, каквото сочеха всички социологически агенции в навечерието на вота, без една. Общо взето, уцелиха и разликата между първия и втория.

Първан Симеонов и Димитър Ганев от „Галъп“ и „Тренд“

До края на изборния ден едва ли може да се очаква някакво генерално разместване.

Това установи anteni.bg от различни сайтове и медии, които незаконно публикуват резултати от екзитполовете на парламентарните избори.

Социолози, с които сайтът ни разговаря, бяха категорични – или изнасянето на данни преди 20 ч в изборния ден трябва да бъде забранено за всички, или да бъде разрешено за всички. Повечето от тях смятат, че е отживелица да има забрана във века на социалните мрежи.

В началото на изборния ден публикуването на данни обезверява едни хора и насърчава други, смятат социолозите. Към средата и  най-вече към края на деня данните вече са точни.

Напомняме, че ЦИК забранени на доставчиците на медийни услуги и социологическите агенции да публикуват данни от социологически проучвания, т.нар. екзитпол, в хода на изборния ден преди 20 часа, под каквато и да е форма. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и други на доставчиците на медийни услуги.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html