вторник, 30 април 2024 г.

Социолози: Има фрагментация, следва трансформация

Имаме фрагментация на парламента и с явен протестен вот на избиратели. Протестен вот има  и на долните позиции, защото видяхме силен ляв протестен вот срещу БСП. Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред БНТ.

Антони Гълъбов

„Слави сега играе ролята на каптаж, но проблемът е, че няма едно мислене в каква посока ще се върви. Имаме ясна фрагментация в парламента. Трябва да видим какви преговори и способност за идентифициране на цели ще има“, обясни Гълъбов.

„Скоро имаше идеи за промяна в конституцията.Така че може да има кабинет на малцинството, който да работи за избори за Велико народно събрание“, добави той.

„Големият победител е тази част от българския народ, която е избрала да гласува. Слави Трифонов е загадката, съвсем сигурно е, че ГЕРБ запазиха силните си позиции. Може да се каже, че това е забележителен успех след трети и то пълен мандат, да са водеща политическа сила предвид всичко, което се случи“, заяви пред bTV социалният антрополог Харалан Александров. Той допълни, че подозира, че това е резултат от големите градове.

„Ако ВМРО е в парламента, това е най-умерената сред консервативните националистически групи, което е добра новина“, каза Александров.

Според Васил Гарнизов нито един от лидерите на партиите, влезли в парламента, няма да бъде следващия премиер.

Андрей Райчев заяви, че сега всички партии ще трябва да питат Слави Трифонов, когато решат да направят нещо. Той е човекът, който ще развърже въззела, смята Райчев. Той допуска все пак да има правителство на малцинството, което Борисов с лекота може да направи.

Огнян Минчев.

Огнян Минчев смята, че с тези избори е започнал процес на трансформация в българската политика и той ще продължи със следващите два или три избора. Слави Трифонов няма да отстъпи от искането си за мажоритарна система и всички ще трябва да се съобрадят с това, убеден е Огнян Минчев. Според него „Има такъв народ” е  фирма, която се превърна с политически субект.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html