събота, 4 май 2024 г.

По-ниска активност заради страха от зараза

Страхът на хората от зараза с Ковид 19 се отразява на активността на вота и ще влияе на изборните резултати. Такъв е изводът на социолога Първан Симеонов, който ръководи агенцията „Галъп интернешънъл болкан“. „Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера“, коментира той пред БНР.

Към 11.30 часа активността продължава да се движи по-ниско в сравнение с тази през 2017 година – 12,5 на сто, съобщи Симеонов, но подчерта, че активността през 2017 г. е била доста висока. Като цяло българите гласуват активно в сравнение с други европейски страни, смята социологът, като за него една от най-големите неизвестни е дали този път заради ситуацията с пандемията участието във вота ще успее да стигне близо до 3 милиона подадени гласове.

Друг проблем е, че страхът от зараза кара хората да  отказват участие в екзит половете на изхода на секциите и те гледат да напуснат по-бързо  избирателните места. Това  затруднява изготвяне на адекватни екзит полове, които ще бъдат този път по-важен ориентир за изхода от изборната надпревара, защото се очаква броенето на бюлетините да бъде доста по-бавно от обикновено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html