петък, 3 май 2024 г.

Петър Волгин: Три тъпотии трябва да отпаднат от изборите

Три тъпотии трябва да изчезнат от изборите, заяви по БНТ журналистът Петър Волгин. Това са забраната за социологически агенции да публикуват данни от екзитполове в деня на вота, да отпадне деня за размисъл и разпоредбата за задължително гласуване. Всичко това е от отминали епохи, днес информацията извира отвсякъде, дори от чешмата. 

Волгин бе подкрепен от Петко Георгиев, Росен Карадимов и Георги Харизанов.

Петко Георгиев припомни, че гласуването у нас е задължително, но ако не гласуваш, няма санкции. 50 процента от българите си викат – абе я си гледайте работата, няма да ви гласувам.

Волгин постави въпроса за мъртвите души в списъците, за които се говори още от изборите за ВНС през 1990 г. Журналистът от БНР даде примери в други страни с активната регистрация на избирателите. „В определен срок преди изборите отиваш в избирателната секция и заявяваш, че искаш да гласуваш“, каза Волгин. Така постепенно щели да се изчистят мъртвите души.

Георги Харизанов  се съгласи, но припомни, че ако даден избирател у нас не гласува на два поредни избора, той отпада от списъците и ако иска да гласува, трябва отново да се регистрира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html