понеделник, 29 април 2024 г.

Папа Франциск: Военните арсенали биват укрепвани и това е скандално!

Светият отец произнесе традиционното си великденско си послание. (Снимка: БГНЕС)

Папа Франциск призова във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу коронавируса, особено за бедните страни. Той нарече „скандални“ въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс.

“Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално”, заяви папата.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата „Свети Петър“, вместо огромни тълпи вътре и отвън. След като отслужи литургия, Франциск прочете посланието си „Към града и света“, в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

Папата помоли Бог да утеши болните, тези, които са загубили любим човек, и безработните, призовавайки властите да дадат на семействата в най-голяма нужда „достойна храна“.

Той похвали медицинските работници, съчувства на младите хора, които не могат да ходят на училище, и каза, че всички са призовани да се борят с пандемията.

„Призовавам цялата международна общност, в дух на глобална отговорност, да се ангажира да преодолее забавянията в разпространението на ваксини и да улесни тяхното разпространение, особено в най-бедните страни“, каза той.

Франциск, който често призовава за разоръжаване и пълна забрана за притежание на ядрено оръжие, каза: „Все още има твърде много войни и твърде много насилие! Нека Господ, който е нашият мир, да ни помогне да преодолеем мисленето на войната.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html