неделя, 5 май 2024 г.

Край на драмата, без видеонаблюдение на изборите

Правен Свят - ВАС възобновява разглеждането на дела, но предпазливо

Няма да има видеонаблюдение на изборите, това става ясно, след като Върховният административен (ВАС) отказа да разгледа жалбата на една политическа сила, с която тя искаше да се остави в сила решението на Административния съд в София. Въпросното решение е от 15 март и с него беше разрешено да има камери при броенето на бюлетините след края на изборния ден. Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

„Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, ВАС насрочи делото по тази жалба на ЦИК в съкратени срокове“, казаха от съда.

Днес трябваше да се проведе заседание, но ЦИК и Комисията за защита на личните данни поискаха да не се дава ход на делото, защото  не били уведомени в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург във връзка с личните данни. Поради тази причина съдът не даде ход на делото и то беше отложено за 14 април 2021 г.

Тогава юристът на политическата партия, която настоява да има видеонаблюдение, направи в съдебната зала ново искане, а именно ВАС да се произнесе дали спира решението на административния съд или не. Няколко часа по-късно от ВАС съобщиха, че тричленният състав е оставил без разглеждане това искане. Съдът е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото. Такова възможност би имало, ако има  нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсвали. Поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. „Датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите – 4 април.

Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април, посочват съдиите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html