неделя, 5 май 2024 г.

„Тренд“: Седем процента преднина на ГЕРБ пред БСП

Седем партии е възможно да влязат в следващото Народно събрание. ГЕРБ увеличава дистанцията си спрямо БСП, достигайки близо 7% преднина. Очакваната избирателна активност е между 2 милиона и половина и 2 милиона и 900 хиляди. Това са основните изводи от ново проучване на „Тренд“, осъществено по поръчка на Nova Broadcasting Group и еализирано между 26 и 30 март 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1005 души на възраст 18+.

Седем партии имат възможност да влязат в 45-то Народно събрание. Снимка Интернет

На финала на предизборната кампания няма структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци, показва проучването.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6% от заявилите, че ще гласуват. Отчита се увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21.8%). Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС, получавайки съответно 12.6% и 12.4% от заявилите, че ще гласуват . Симпатизантите на ДПС обаче са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „Има такъв народ“.

Пета политическа сила остава Демократична България с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“ достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

Въпреки, че се регистрира ръст в рамките на кампанията в стойностите на Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“, резултатът им (3.2%) остава под парламентарната бариера.

По-надолу в подредбата са „Възраждане“ с 1.6%, АБВ с 1.1% и Републиканци за България с 1.1%.

Сред заявилите, че ще упражнят правото си на глас, 15% все още се колебаят за кого ще гласуват, а 85% са вече решили,  заявяват от „Тренд“.  

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html