неделя, 5 май 2024 г.

Защо Държавният департамент ни размаха пръст за ЛГБТИ и македонско малцинство

Антъни Блинкън ни се накара за ромите, джендърите, гей браковете и непризнаването на македонско малцинство

Иво ДИМИТРОВ

Трябва ли Европа, Азия и Африка да станат част от Съединените американски щати, за да се успокои администрацията във Вашингтон? Това е първият въпрос, който си зададох, след като вече за 21-ви път Държавният департамент реши да се скара на останалия свят, или по-точно на 194 страни с по един доклад. Няма пощадени, а най-остър е тонът срещу Белгия и Гърция, също като нас страни, членки на ЕС, на тема мигранти, трафик на хора, насилие срещу жени. Въпросните 194 доклада засягат човешките права, а от Вашингтон поучително размахват пръст на останалия свят – практики, които очевидно са вкоренени в манталитета на тези хора от времената на колониална Америка.

Представяте ли си, американците си позволяват да критикуват например правителството на демократична Белгия, включително и заради това, че толерирала недостъпността на стари обществени сгради със закон от 1970 година. Очевидно „износът на демокрация“ от САЩ към останалия свят ще бъде все по-силово налаган и това едва ли ще бъде търпяно дълго от китайци, руснаци, а надявам се, и от европейци. Не е нормално страната, в която открито се говори за нов световен ред, което преведено означава световна диктатура, да дава наклон на останалите как да живеят и какво да правят.

Каква е разликата между Джо Байдън и Йосиф Висарионович Сталин, се запитах, когато прочетох доклада в частта му за България. И това е така, защото основният акцент в критиките срещу София е това, че трябвало да признае македонско малцинство. Подобно агресивно нахалство е в откровено противоречие с настроението на огромната част от българите, независимо дали подкрепят БСП, ГЕРБ, партията на Слави, или някоя от патриотичните формации. Затова подобен назидателен тон единствено може да предизвика нова вълна от отвращение към сегашната държавна администрация и омраза към Байдън и екипа му. „Властите продължиха да отказват регистрация на етнически македонски групи като Обединената македонска организация „Илинден“, се казва в доклада. За читателите на Антени ще припомня, че ОМО „Илинден“ е същата онази малобройна сепаратистка организация, която води дела срещу България.

Не е тайна, че македонската национална идентичност се създава като понятие от Коминтерна и бивша Югославия. Двамата Йосифовци – Сталин и Тито, не без любезното съдействие на Георги Димитров създават тази пластмасова държава Македония. На мен лично днес ще ми бъде интересно каква е позицията на коалиция „Демократична България“ по въпроса за започването на нови преговори за присъединяването на Македония към Европейския съюз. Как трябва да действа нашата администрация след поредицата от груби провокации от страна на Скопие. Заради публикуването на този Доклад от ДБ трябва да отговорят на въпроса – съгласни ли са с Департамента на САЩ, или не са.

За БСП, ГЕРБ, партията на Слави, ВОЛЯ, НФСБ е ясно. Нека така наречените градски демократи, Мая Манолова и Николай Хаджигенов и онзи пишман републиканец Цветанов да отговорят подкрепят ли храчките, опаковани във Вашингтон и преди това подготвени от разни откровено антибългарски организации като Хелзинкския комитет. Пиша за Хелзинкския комитет, защото другата отчетлива тема в Доклада от САЩ е, че се наблюдавало нарушаване на правата на така наречените ЛГБТИ хора (лесбийки, гейове, бисексуални, транджендър и интерсексуални). Тази тема се натрапва и навира в носа на българското общество от НПО-та, партии и организации, финансирани от Америка и международния спекулант Джордж Сорос, чиито представители тук са познати кръгове около олигарха Иво Прокопиев.

„България получава слаба оценка, защото дори не разрешава еднополовите бракове“, написа в своя критична статия „Дойче Веле“. Какви нахалници, сатанисти и перверзници, нали?

В доклада на Департамента името на Българския хелзинкски комитет се споменава 22 пъти, думата „роми“ 36 пъти, а неправителствена организация – 74 пъти. На три места в документа се говори за австралийския убиец Джок Полфрийман, който не излежа докрай присъдата си за зверското убийство на стундента Андрей Монов. Същият Полфрийман получи права през миналата година да напусне България. Това ли е човек с нарушени права и какво да кажем за убитото момче и за семейството му. Те с нарушени права ли са, или не?

С един документ Държавният департамент успя да съблече някои от политическите играчи у нас и да осветли дейността им тук. Въпрос на интелигентност е българите да направят своя информиран избор на 4 април, когато застанат пред урните. И поне да изберат далеч по-малкото зло.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html