събота, 4 май 2024 г.

Слави Трифонов се скри за една от най-важните теми преди изборите

Може да бъде изображение с 1 човек
Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“
Очакваното закриване на комплекса „Мини Марица-изток“ трябва да е основна тема на предизборните дебати. Кандидатите обаче почти не я забелязват в програмите си.
Как ще компенсираме загубената ел. енергия от комплекса, която е между 40 и 60% от потребяваната? Къде ще работят останалите без работа близо 100 000 души, ангажирани в комплекса и свързаните с него дейности?
Едни предлагат анализ (процесът е твърде напреднал, за да говорим за анализ тепърва), други ще правят „опити за запазване на конкурентоспособността“. Всички ще компенсират загубените работни места с… квалификация и преквалификация. В какво? Озеленители?
Може да се обобщи, че залагат на водород, малки модулни реактори, системи за съхранение на енергия. За производството на водород е нужна вода. Част от проектите залагат тази вода да идва от язовири. Използването на огромни количества вода за производство на енергия рискува ли да застраши вече ограничените водни ресурси?
Слави Трифонов се скри, за да излезе и да попее в последния ден – толкоз от него. Демократична България смята, че колкото повече пъти повтори „зелено“, толкова по-решен изглежда проблемът. ДПС мълчи за по-сигурно. БСП предлага анализ. „Изправи се! Мутри вън“ заявява, че ще запази работните места или даже ще станат по-добри, явно не знае как.
ГЕРБ си действа по план – в края на април ще бъде внесен финалният вариант на Плана за възстановяване и устойчивост с няколко милиарда, които вероятно ще се насочат към частни джобове и фирми. През септември може би ще бъде готов планът за затваряне на мините, изготвян в момента от наетата за целта  „Прайсуотърхаус“.
Остават още няколко дни да говорите с вашите избраници. И да им кажете какво искате да защитават. Още три дни ще ви слушат, след това вие ще ги слушате 4 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html