Начало ЖИВОТЪТ Разрешиха на швейцарските военни да носят женско бельо

Разрешиха на швейцарските военни да носят женско бельо

Швейцарските военни вече ще могат да носят женско бельо, съобщава Би Би Си. Решението е взето от правителството и всъщност засяга най-вече жените военни. Според сега действащия устав, войниците и сержантите от армията на алпийската страна получаваха единствено мъжко бельо, като за жените това бе голям проблем, тъй като нерядко получаваха по-големи размери гащи. От април армията ще получи два нови модела женски долни дрехи – за топло и студено време.

Швейцарската депутатка Мариана Биндер обяви, че благодарение на тази промяна, жените в армията ще се увеличат значително. „Дрехите бяха предназначени за мъжете, но ние искаме в армията да влязат повече жени“, заяви Биндер.

Досега жените са само 1 % от състава на въоръжените сили на Швейцария, която, колкото и да е странно, е една от най-милитаризираните страни в Европа. Там всеки жител има право да притежава автоматично оръжие, но без да го изнася от дома си. Плановете на правителството са до 2030 година жените в армията да достигнат 10 %.

През февруари миналата година Върховният съд на Индия излезе с решение, с което се дава право на жени да командват в армията. Съдът отхвърли доводите за „физиологическите ограничения“ и „социалните норми“, които се смятаха за основание за ограничаване правата на жените в армията.