събота, 4 май 2024 г.

Разрешиха на швейцарските военни да носят женско бельо

Швейцарските военни вече ще могат да носят женско бельо, съобщава Би Би Си. Решението е взето от правителството и всъщност засяга най-вече жените военни. Според сега действащия устав, войниците и сержантите от армията на алпийската страна получаваха единствено мъжко бельо, като за жените това бе голям проблем, тъй като нерядко получаваха по-големи размери гащи. От април армията ще получи два нови модела женски долни дрехи – за топло и студено време.

Швейцарската депутатка Мариана Биндер обяви, че благодарение на тази промяна, жените в армията ще се увеличат значително. „Дрехите бяха предназначени за мъжете, но ние искаме в армията да влязат повече жени“, заяви Биндер.

Досега жените са само 1 % от състава на въоръжените сили на Швейцария, която, колкото и да е странно, е една от най-милитаризираните страни в Европа. Там всеки жител има право да притежава автоматично оръжие, но без да го изнася от дома си. Плановете на правителството са до 2030 година жените в армията да достигнат 10 %.

През февруари миналата година Върховният съд на Индия излезе с решение, с което се дава право на жени да командват в армията. Съдът отхвърли доводите за „физиологическите ограничения“ и „социалните норми“, които се смятаха за основание за ограничаване правата на жените в армията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html