събота, 4 май 2024 г.

Прокуратурата погна коменданта на Софийския затвор

Георги Христов-Сатъра

Софийската градска прокуратура е започнала проверка на един от големите началници на Софийския затвор след постъпила информация за далавери, в които е изплувало името на началник-сектор надзорно-охранителна дейност Георги Христов, съобщава вестник „Галерия“. Мъжът със звучния прякор Сатъра е проверяван за установени липси на големи количества строителни материали и работни инструменти – флексове, метални шкафове, вишки, електромотори. В хода на проверката е установено, че през изминалата година Христов е покровителствал своя приближен Витан Чаков, който отговаря за строителните дейности в затвора, да изнася безпрепятствено солидни количества отпадъчни материали от ремонтни дейности, за да ги продава на клиенти и да предава за скрап. Съседи на коменданта в софийското село Годеч коментират, че от службата си Сатъра бил взел казани на затворническата столова, за да си вари ракия в тях. Всички тези злоупотреби се случвали под прекия контрол и след пряко разпореждане на Сатъра към подчинените му от надзорния състав да не проверяват товара, който Чаков изнася в извънработно време при ремонтните дейности. Ръководният състав на затвора не бил наясно с тази дейност на коменданта до началото на 2021 година, когато престъпната схема на Сатъра излязла наяве.

Сред колегите на Христов имало подозрения за това, че той не разчита само на заплатата си. Хвалел се с ловджийските си подвизи и скъпото си ловно оборудване, включващо няколко луксозни пушки, високопроходим автомобил и друга ловна техника. Освен по лова Сатъра се е увличал и по самообразоването. Понастоящем дори пише докторантура в ПЖИ.

Сатъра подготвя докторантура в ПЖИ

Името на Христов нашумя преди години в публичното пространство, когато по негов сигнал за подклаждане на бунт в Централния затвор серийният убиец Станислав Ангелов-Сиси бе командирован в Пазарджишкия затвор. Впоследствие килърът от Перник заведе дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) в Административния съд в Пазарджик, което и спечели, тъй като Христов не можа да подкрепи думите си с конкретни факти. Колегите му се разграничиха от него в своите показания, което засили усещането, че има нещо гнило в настояването на Сатъра за преместването на Сиси. Източници от ГДИН, пожелали анонимност, споделиха, че мотивът за действията на Христов е бил личната му неприязън към затворника. Нещо, което е в разрез с професионалните му задължения.

В същото време Христов не е така негативно настроен към други лишени от свобода. Така например се носят легенди за неговата крепка дружба с друг убиец – Джок Полфрийман. Мълвата е, че по време на престоя си в Софийския централен затвор австралиецът е покровителстван от коменданта, а за сметка на това му се е отблагодарявал с щедра информация за настроението сред затворниците и техните намерения.

Очевидно проверката притеснява Христов, защото според лишени от свобода в последно време той станал много избухлив и нервен. Честите му подигравки към затворниците преминали в директни груби обиди и закани за саморазправа, като един от последните случаи датира от м. януари т.г., когато пред свидетели Сатъра си позволил да унижава лишен от свобода. По случая е образувана проверка от ръководството на ГДИН, което отдавна е вдигнало мерника на своя служител с необуздан нрав. Предстои да видим какви ще са резултатите от нея и дали Христов няма да смени униформата на надзирател с тогата на преподавател от Висшето транспортно училище.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html