петък, 3 май 2024 г.

НАСА: Луната на червея помогнала при освобождаването на Суецкия канал

Ваня Влашка

Ваня Влашка *

Учените от NASA твърдят, че в усилията на инженерите (около заклещилия се товарен кораб и освобождаването на трафика в Суецкия канал) се е намесила помощ… отгоре. Приливът на предстоящето пълнолуние, т.н. Луна на червея през уикенда, е повдигнал нивото на канала с рекордните 46 см над нормалното!

Снимка от ФБ профила на авторката

И няколко любопитни факти около пълнолунията до края на годината, публикувани от Кати Хънт (CNN). Индианските племена от американския юг нарекли мартенското пълнолуние Worm Moon (Луната на червея), защото по това време на годината земята се размразява и червеите излизат на повърхността.

До края на годината ще имаме още 9: Розова луна (26.IV.), Цветна луна (26.V.), Ягодова луна (24.VI.), Еленова луна (23.VII.), Есетрова луна (22.VIII.), Жътвена луна (20.IX.), Луна на ловците (20.X.), Луна на бобъра (19.XI) и Студена луна (18.XII.)… Впрочем 7-дневната „тапа“ в Суецкия канал струва на световната търговия между 7 и 10 милиарда долара, според германската застрахователна компания Allianz. Специалистите от Lloyd са по-категорични – 9,6 милиарда. Представител на фирмата-брокер на кораби, Braemar ACM, заяви пред BBC, че наемът на кораби за доставка на товари между Азия и Близкия изток е скочил с 47 процента – до 2,2 милиона долара. Ако корабите не минават през Суецкия канал, плаването на товари ще се увеличи с 9 дни, покрай нос Добра надежда в Южна Африка. Въздушният транспорт излиза три пъти по-скъп от водния…

Вече ме обзема лошото предчувствие, че знам кои ще плащат тези катастрофални загуби – всички ние, ленивците от цял свят, дето пазаруваме он-лайн. Но и при лично посещение в магазините поскъпването на стоките няма да ни отмине. Извинете ме, че тръгнах от Луната на червея и стигнах до кварталия магазин, но така ми течеше мисълта днес.

  • Ваня Влашка е българска журналистка, която от над 20 години живее и работи в Чикаго, САЩ. Материалът е от нейния ФБ профил

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html