сряда, 1 май 2024 г.

Разхлабват мерките от 1 април, моловете остават затворени

Коронавирусът в България: властите разхлабват мерките след 31 март, градини и ясли отварят от 5 април

Разхлабват се мерките след 31 март, а децата се връщат на детска градина от 5 април – това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг днес. Учениците не се връщат всички наведнъж, а от 5 до 12 април здравният и образователният министър ще решат по каква схема ще се върнат те. Те ще се върнат в клас от 12 април, след пролетната ваканция.

От 1 април: театрите ще отворят при 30% от капацитета си, фитнесите ще работят при 30% капацитет, моловете няма да бъдат отворени,
големите магазини няма да бъдат отворени, освен ако не могат да осигурят пространство на открито, отварят ресторантите само с открити градини, нощните заведения остават затворени.

До края на днешния Ангелов ще издаде заповед. „На национално ниво броят на хоспитализациите намалява. Надяваме се, че се намираме на най-високата точка на третата вълна“, мотивира решението на здравните власти министърът. Той изрази оптимизъм за темпа на ваксинацията и посочи, че вчера са ваксинирани близо 10 хил. души.

Сдружението на заведенията в България предлага три варианта за разхлабване на мерките. Единият е пожелателно отваряне на външните части на заведенията. Тези, които го направят обаче, няма да могат да се възползват от обезщетения. Другият вариант е отварянето на външните части да се съчетае с компенсационни мерки по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. Трета възможност, която собствениците на заведенията предлагат, е отваряне на всички ресторанти от 1 април, а на всички нощни заведения – от 15 април 2021 г.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html