понеделник, 29 април 2024 г.

Работниците се изправят срещу диктата на интернет гигантите

Технологичните интернет гиганти навлизат в нова ера на синдикални брожения и искания на работниците им по целия свят.  Пример: 5800 служители на дистрибуционен център  в щата Алабама на най-големия интернет магазин в света Амазон трябва да решат до 29 март дали искат да се присъединят към един от основните синдикати на дребно и търговия на едро в САЩ. Болка, адски темпове, дехуманизиращо управление… Оплакванията срещу логистичната дъщерна компания на групата на Джеф Безос, са известни отдавна.  А собственикът на Амазон е най-богатият човек в света за 2020 г. със 160 млрд. долара според класацията на сп. „Форбс“. 

Вотът на служителите е политически и потенциално исторически. Джо Байдън, който, без да назовава Aмазон, изпрати съобщение за подкрепа на „работниците в Алабама“, го разбра правилно. Ако „да“ спечели, той ще вдъхнови всички служители на логистичния гигант, разпръснати из 800-те склада в САЩ. 

Тази тенденция за Амазон отразява други инициативи, също толкова емблематични. В началото на януари няколкостотин служители на Google създадоха своя съюз, за ​​да денонсират определени практики на групата и да защитят правата на най-несигурните служители. В Обединеното кралство, по принуда, Uber се съгласи да създаде хибриден статус за своите 70 000 шофьори, между този на служители и самонаети. Трети начин, който обаче дава достъп до минимална заплата, платена ваканция, здравна застраховка.

Трудно е да не видите там символите на промяна на епохата, обобщава сп. „Експрес“. Данъчно облагане, конкуренция, регулиране на съдържанието и оттук нататък трудово право. За американските интернет гиганти ерата на дигиталния Див запад изглежда наистина е отминала.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html