събота, 4 май 2024 г.

Кръщават Музей д’Орсе в Париж на бившия президент Валери Жискар д’Естен

През 2013 г. Музеят Орсе е на 17-о място по посещаемост в света с около 3,5 млн. посетители(Снимка: Daniel Vorndran / DXR, Уикипедия)

Трансформацията на бившата железопътна гара Орсе в галерия, известна със своите импресионистични и пост-импресионистични колекции, продължи при трима президенти между 60-те и 80-те години, предава БТА.

В музея Орсе или Музей д’Орсе в Париж днес са изложени творби на френското изкуство от периода от 1848 до 1914 г., включително картини, скулптури, декоративни изделия и фотографии. Неговата колекция на произведения на импресионисти е сред най-богатите в света. През 2013 г. той е на 17-о място по посещаемост в света с около 3,5 млн. посетители.

Днес музеят няма патрон, но преди ден стана ясно, че името на бившия президент Валери Жискар д’Естен ще бъде добавено към името на известният парижки музей за изобразително изкуство „Орсе“ и на галерията „Оранжри“, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на министерството на културата.

При своето управление Жорж Помпиду (1969-1974) спасява станцията на брега на Сена от разрушаване, като й даде статут на културно наследство и очерта планове за музей.

Но „решителната работа и ангажираност“ на неговия наследник Жискар д’Естен прокара проекта, се казва в изявление на министерството на културата.

Музеят е окончателно открит през декември 1986 г. от президента Франсоа Митеран.

В изявление министърът на културата Розлин Башло заяви, че Жискар е „човек на културата, запален по изкуствата и литературата от 19-ти век“, който е извършил „дързък акт на наследство и архитектура“, като е ръководил проекта. Официалното име вече ще бъде „Les Musees D’Orsay et de l’Orangerie Valery Giscard d’Estaing“, тъй като институцията включва и близкия музей Orangerie, в който се съхраняват някои от най-известните картини на Клод Моне.

Франция обича да кръщава институциите си на минали президенти: Центърът Помпиду е най-престижният музей на модерното изкуство във Франция, докато Националната библиотека е посветена на Митеран.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html