събота, 4 май 2024 г.

Австрия влезе в преговори с Русия за „Спутник V“

Курц обвини австрийски служител в управителното тяло на ЕС за ваксинацията. (снимка: Роналд Зак — AP)

Австрия води преговори с Русия за закупуване на 1 млн. дози от нейната ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, която все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това съобщиха от кабинета на канцлера Себастиан Курц, предаде „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Консервативният канцлер е подложен на критики от опозиционни партии, тъй като неговото правителство не закупи толкова много ваксини срещу коронавируса, колкото би могло по колективната схема за закупуване на Европейския съюз.

„Не трябва да има геополитически наочници по отношение на ваксините“, отбеляза Курц в изявление, публикувано от неговия кабинет, добавяйки, че Австрия води преговори с Русия и Москва е предложила да ѝ продаде 1 млн. дози от април. „Единственото нещо, което трябва да има значение, е дали ваксината е ефективна и безопасна“, настоява австрийският канцлер.

В изявлението се отбелязва, че EMA е започнала всеобхватен преглед на „Спутник V“, но то не повтаря предишни коментари на Курц, че Австрия ще използва ваксината само ако е разрешена от регулатора за 27-членния ЕС.

„Спутник V“ е одобрена за употреба в 58 страни, наскоро в Мали, съобщи днес Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), който рекламира ваксината в чужбина.

Курц обвини австрийски служител в управителното тяло на ЕС за ваксинацията, където се разпределят допълнителни дози, които не са изкупени от страните членки, за вземането на решение за покупки, без да се консултира с Виена, и твърди, че едва наскоро бил научил как функционира системата на управителното тяло. Длъжностното лице е било заменено.

Курц също така се оплака, че ваксините се разпространявали неравномерно в ЕС заради тази система.

След колебливо начало на ваксинационната кампания на ЕС, която остави блока изоставащ от други страни като Великобритания, някои страни членки и региони вече закупиха или обмислят да закупят руски или китайски ваксини.

Две страни от ЕС, Унгария и Словакия, закупиха дози „Спутник V“, въпреки че само Унгария започна да ги използва. В Словакия въпросът е толкова спорен, че предизвика политическа криза.

Италианската област Кампания подписа споразумение за закупуване на ваксината, но само след одобрение от EMA.

Ефикасността на двудозовата ваксина „Спутник V“ първоначално беше посрещната със скептицизъм от някои западни учени, след като Русия я одобри през август миналата година, без да изчака резултатите от пълните клинични изпитвания.

Учените обаче заявиха, че е почти 92% ефективна в борбата с COVID-19, въз основа на рецензирани резултати от клинични проучвания в последния етап, публикувани в медицинското списание Lancet през февруари.

Курц отдавна се опитва да поддържа добри отношения с Русия, заявявайки, че иска да служи като мост между изтока и запада.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html