четвъртък, 2 май 2024 г.

Разкритие: Русия внася повече ваксини, отколкото изнася

Президентът Путин на посещение в ковид отделение в Москва (сн. Кремъл) Архив

За триумф на учените си обявиха руските власти създаването на ваксината „Спутник V“. Кампанията за ваксиниране в Русия обаче разчита твърде много на търговията с външния свят, пише в своя статия в. „Ню Йорк Таймс“.

Руските власти с голяма тържественост обявиха пристигането на разработената в Русия ваксина „Спутник V“ в Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни, като изтъкнаха, че тя е решение на световния недостиг на дози от ваксини срещу COVID.

Руските представители обаче не споменават много факта, че една конкретна страна също внася „Спутник V“ и че това е самата Русия, отбелязва авторът на статията Андрю Креймър.

Руското правителство има договор за производството на „Спутник V“ с южнокорейска компания, която внася ваксината в Русия. Планира се сключването на подобен договор и с компания от Индия, пише вестникът, цитиран от БТА.

Макар да е трудно да се каже за доставки в какъв размер става дума, тъй като са в сила клаузи за неоповестяването на тази информация, фактът, че Русия внася дози от ваксината поставя под въпрос официалните изявления на Москва за ролята ѝ на износител на ваксини за нуждаещи се страни.

Вносът на дози от „Спутник V“ в Русия, който се очаква да се увеличи през идните седмици и месеци, може да помогне на страната да ускори ваксинационната си кампания срещу COVID. Вносът на „Спутник V“ в Русия е показателен за това, че дори страни, чиито учени са разработили ваксина, са зависими от търговията с чужбина, за да си гарантират достатъчно дози от ваксината, изтъква Крамър.

Кремъл миналата седмица за първи път призна, че недостигът на дози от ваксината е изиграл роля при решението на руския президент Владимир Путин да отложи за известно време ваксинирането си срещу COVID. Съображението на властите е било, че ако Путин се ваксинира прекалено рано, това е щяло да накара много руснаци да искат да се ваксинират в условия на сериозен недостиг на дози от ваксината срещу COVID в повечето руски региони, обобщава Андрю Крамър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html