събота, 4 май 2024 г.

Бивши чиновници бесни на Тръмп заради коронавируса

сн. Архив

Бивши служители от администрацията на Доналд Тръмп обвиниха напусналия Белия дом президент на САЩ за разпространението на COVID-19, пише „Ню Йорк таймс“.

В поредица от интервюта пред телевизия Си Ен Ен лекари и други експерти заявиха, че отговорът на Белия дом е бил хаотичен, неадекватен и политизиран. „Тези действия и бездействия станаха причина за смъртта на много наши съграждани“, казва д-р Дебора Бъркс, която бе част от щаба на Белия дом за борба срещу разпространението на заболяването.

Според бившия заместник-министър на здравеопазването Бърт Джирър администрацията на 45-я държавен глава на САЩ е лъгала за наличието на тестовете. „Бройките на достъпните средства за изследване бяха значително преувеличавани. Така се стигна до струпване на много хора в центровете и заради това случаите се увеличиха“, посочва той.

От своя страна доктор Робърт Редфийлд, бившият директор на Центъра за контрол и превенция на заразните заболявания, заявява: „Непрекъснато получавахме нареждания от Алекс Азар (здравен министър от времето на Тръмп) да манипулираме данните за заболеваемостта и смъртността. Ако ме питате дали съм имал спорове с господин Азар, ще ви отговоря – да, и при това горещи.“

По думите на бившите сътрудници на Тръмп хаотичността в борба срещу инфекцията е продължила до края на мандата му, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html