събота, 4 май 2024 г.

Художник преоблече Васил Левски с трикото на Супермен

Един то от колажите на Филип Бояджиев (снимка: БНР)

Във втората си самостоятелна изложба, озаглавена conTEMPORARY TRADITION, художникът Филип Бояджиев разгръща темата за обезценяването на националните икони и символи. Тя може да бъде разгледана в Берлин до 31 март в Kuker Berlin.

В настоящата действителност представите за „родното“ се използват масово и се деформират. Голи, без контекст летят имена и образи, а ние се крием зад тях горди, горди от едно геройско минало в едно поробено настояще. С настоящата изложба Филип Бояджиев коментира гореизброените феномени пред публиката на пространството за култура и съвременни изкуства „Кукер Берлин“, като разглежда тази сериозна тема, без да се взема на сериозно.

Именно затова си е позволил и да превърне някои от националните ни герои в своеобразни „поп икони“. Така например Васил Левски е с очила, а под сакото се вижда, че е облечен с трикото на Супермен. 

Филип Бояджиев (снимка: БНР)

Филип Бояджиев е завършил Националната художествена академия София, където след това преподава до 2020 г. Член на Съюза на българските художници. Работи активно в сферата на графичния дизайн, приемайки мисията на художника-дизайнер като възпитателна за средата около нас. Специализира в изграждане на идентичности, системи за ориентация и мултидисциплинарни художествени проекти. Автор е на знакови проекти в развитието на дизайна на градската среда в София.

Проектът е финансиран по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html