Начало ОТ ДЕНЯ Испания настръхна срещу изцепки на френските туристи

Испания настръхна срещу изцепки на френските туристи

сн. Хъфингтън пост

Отрицателен PCR тест ще трябва да покажат от вторник французите, които влизат по суша в Испания. Решението бе взето от властите в Мадрид, за да се ограничи напливът на туристи от Франция, срещу които има масовото недоволство.

Дипломатите от френското посолство в Мадрид трябваше да заявят, че „не искат да влизат в противоречия“ и категорично да отхвърлят твърденията на част от опозиционните партии, че френските туристи идват в испанската столица, за да участват в групов „пиянски туризъм“. Според дипломатите „не трябва да се преувеличава явление, което не съществува“.

В Испания от седмици върви полемика дали да се въведат по-строги ограничения в международните полети, за да се намали потокът от френски туристи, които наемат частни апартаменти и организират партита, въпреки забраната на местните власти.

Само за последния уикенд в страната са глобени 9539 души за неспазване на мерките, а в Мадрид са прекратени над 200 частни партита. Опозицията обвинява регионалното правителство начело с Изабел Диас Аюсо, че по-либералните мерки в испанската столица са причина французите да идват през почивните дни, за да избягат от строгите ограничения в тяхната страна и не се съобразяват с пандемичната обстановка.

Тя пък обвинява централното правителство на Педро Санчес , че не ограничава международните полети и през летище Барахас заразата от коронавирус навлиза в страната чрез чужденците. Това принуди френските дипломати да обяснят, че според хотелиерите в Мадрид само 10% от туристите са французи.

Регионалният вътрешен министър пък се опита да потуши скандала, като каза, че „не бива да демонизираме французите”, а „да им разясним, че са длъжни да спазват разпоредбите на испанските власти”.