събота, 4 май 2024 г.

Испания настръхна срещу изцепки на френските туристи

сн. Хъфингтън пост

Отрицателен PCR тест ще трябва да покажат от вторник французите, които влизат по суша в Испания. Решението бе взето от властите в Мадрид, за да се ограничи напливът на туристи от Франция, срещу които има масовото недоволство.

Дипломатите от френското посолство в Мадрид трябваше да заявят, че „не искат да влизат в противоречия“ и категорично да отхвърлят твърденията на част от опозиционните партии, че френските туристи идват в испанската столица, за да участват в групов „пиянски туризъм“. Според дипломатите „не трябва да се преувеличава явление, което не съществува“.

В Испания от седмици върви полемика дали да се въведат по-строги ограничения в международните полети, за да се намали потокът от френски туристи, които наемат частни апартаменти и организират партита, въпреки забраната на местните власти.

Само за последния уикенд в страната са глобени 9539 души за неспазване на мерките, а в Мадрид са прекратени над 200 частни партита. Опозицията обвинява регионалното правителство начело с Изабел Диас Аюсо, че по-либералните мерки в испанската столица са причина французите да идват през почивните дни, за да избягат от строгите ограничения в тяхната страна и не се съобразяват с пандемичната обстановка.

Тя пък обвинява централното правителство на Педро Санчес , че не ограничава международните полети и през летище Барахас заразата от коронавирус навлиза в страната чрез чужденците. Това принуди френските дипломати да обяснят, че според хотелиерите в Мадрид само 10% от туристите са французи.

Регионалният вътрешен министър пък се опита да потуши скандала, като каза, че „не бива да демонизираме французите”, а „да им разясним, че са длъжни да спазват разпоредбите на испанските власти”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html