четвъртък, 2 май 2024 г.

Ето как да хванете подправени лица в интернет видео

Дийпфейк технологията може да доведе до удивителни резултати

Напредъкът в развитието на технологията „дийпфейк“ (в буквален превод „дълбок фалшификат“) доведе дотам, че потребителят все по-трудно може да различи истинско изображение от фалшиво. Въпреки това има начини да различим истинско лице от фалшиво – генерирано от невронни мрежи.

Проучване, проведено от университета в Ерланген-Нюрнберг, показва, че недостатъците, които издават фалшификат, се повтарят постоянно. Така че, резултатите при първо поколение „дийпфейк“ приложения често се улавят например заради различния цвят на лявото и дясното око. В природата явлението хетерохромия е много по-рядко, отколкото в мрежата.

Също така би трябвало да се съмняваме в автентичността на изображението, ако портретът има различни разстояния от центъра на очите до ръба на ириса, а крайниците на тялото нямат правилния заоблен контур.

Зъбите се смятат за много издаващо слабо място на „дълбоките фалшификати“. Често те не са добре нарисувани, което след внимателно разглеждане позволява да се идентифицира обработеният образ.

Най-модерният метод за откриване на такива фалшификати е сравняването на светлината, отразена в роговиците на очите. На снимка на реален човек отражението на двете очи е еднакво. При „дийпфейк“ все още не може да придадено точно това сходство.

„Дийпфейк“ (Deepfake) е техника за синтез на изображения, базирана на технология на невронна мрежа. Изображенията се използват за комбиниране и наслагване на съществуващи картини и видеоклипове върху оригинални изображения или видеа. „Дийпфейкове“ могат да бъдат използвани включително за политически манипулации, лична изгода или отмъщение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html