събота, 4 май 2024 г.

В Полша: Изборите няма да помогнат на България

Fot. Stoyan Nenov/Reuters

Управляващата партия ГЕРБ ще трябва да търси голяма подкрепа на избирателите на предстоящите в България парламентарни избори, за да се задържи на власт и да сформира стабилна коалиция, пише в анализ на събитията у нас полският политолог Якуб Пенковски. Неговият материал е публикуван на сайта на Полския институт по международни работи.

По мнението на политоголога след изборите ГЕРБ има две възможности да продължи да управлява. Първата е свързана с подкрепа от ДПС. Втората е да се направи опит да се разбие отвътре партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“, която и без това не е много еднородна и сплотена. Ако съставянето на коалиция се окаже невъзможно, Борисов може да приеме неформална подкрепа от ДПС под формата на „кабинет на малцинството“. Победа на другите партии на изборите изглежда малко вероятна в този момент. Не бива да се изключва, че БСП ще се опита да направи коалиция с някоя от другите леви партии, ако такива изобщо влязат в парламента. Този вариант обаче не е съвсем нереален, предвид влошената епидемиологична обстановка в страната и недоволството на избирателите от мерките и ограниченията.

Пенковски смята, че евентуално ново правителство на ГЕРБ ще продължи традиционната си външна политика – военно сътрудничество със САЩ и енергийно с Русия. Новият момент е свързан със Северна Македония. Предвид това, че в следващия парламент може и да няма националистически партии, възможно е да се очаква подписване на споразумение със Скопие, което да позволи на Северна Македония да влезе в Европейския съюз. Това ще е ключов въпрос на предстоящите в края на годината президентски избори. Сегашният държавен глава Румен Радев активно използва „македонската тема“ в публичните си изяви, които Пенковски нарича „предизборна кампания“. По тази тема ГЕРБ може да се окаже в губеща позиция, ако реши да подпише споразумение за влизането на Скопие в Европа. Блокирането на страната по пътя към евроинтеграцията е неизгодно за повечето страни от ЕС, включително и Полша, които подкрепят разширяването на съюза.

Полският експерт смята, че България ще има проблем с вътрешнополитическата ситуация, тъй като практически въпросът за влизането в Шенген и Еврозоната е затворен. От една страна, недостатъчните усилия в борбата с корупцията са пречка за присъединяване към двете структури. От друга, това има огромно значение за амбициозните планове на 12 държави от ЕС в проекта „Три морета“.

„Прекаленото обвързване на България със САЩ може да се окаже проблем за Борисов и ГЕРБ – пише в края на анализа си Пенковски. – Европейският съюз не е оказвал натиск на България по отношение на върховенството на закона, но към това може да го подтикне администрацията на новия американски президент Джо Байдън. Той обеща в сътрудничеството със своите съюзници да се опира на най-високите антикорупционни стандарти и зачитането правата на човека.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html