Начало НА ФОКУС Поставят над 24 милиона филипинци под карантина от другата седмица

Поставят над 24 милиона филипинци под карантина от другата седмица

Вчера Филипините съобщиха за рекорден брой новозаразени за 24 часа – 9838 случая. (снимка: Уикипедия)

Филипините обявиха, че от следващата седмица ще бъдат карантинирани над 24 милиона души в столицата Манила и околностите й, където болниците се затрудняват да поемат нарасналия брой новозаразени с Covid-19, предаде БТА.

Предвидено е тази нова карантина да продължи една седмица до 4 април.

Тя ще важи за столичния регион Манила и четири съседни провинции, Булакан, Кавите, Лагуна и Рисал.

От понеделник жителите на тези райони ще трябва да работят от дома, с изключение на работещите в ключови сектори, а общественият транспорт ще функционира с ограничен капацитет. Всички големи събирания ще бъдат забранени, непървостепенните търговски обекти ще бъдат затворени и ще се въведе полицейски час от 18 ч. до 5 ч.

Вчера Филипините съобщиха за рекорден брой новозаразени за 24 часа – 9838 случая. Днес новозаразените са 9595 и общият брой на заразените в страната става 712 442, като активните случаи са 118 122. Общият брой на смъртните случаи е 13 159.

Примоняме, че Филипинското управление по храните и лекарствата одобри руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ за спешна употреба.

„Известните и потенциални ползи от ваксината „Спутник V“ надвишават известните и потенциалните рискове от ваксината“, каза главният изпълнителен директор Роландо Енрике Доминго при обявяването на решените преди дни.

Руската ваксина е четвъртото лекарство, одобрено във Филипините за спешна употреба. По-рано бяха одобрени препаратите на Pfizer / BioNTech, AstraZeneca и китайската компания Sinovac. На 1 март медицинските работници започнаха ваксинация с лекарството CoronaVac в страната, 600 хиляди дози от които бяха доставени от Китай на 28 февруари – предаде Ройтерс.