събота, 4 май 2024 г.

НАСА: В близките 100 години астероидът Апофис не е заплаха за Земята

Астероидът е открит от Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди на 19 юни 2004 година и е наречен на египетското божество Апофис. (снимка: Интернет)

НАСА увери, че Земята няма да бъде ударена от астероида Апофис през следващите най-малко 100 г. През последните 15 г. учените се опасяваха, че астероидът ще удари планетата ни, информират АП и „Гардиън“, цитирани от БТА.

340-метровата космическа скала бе на главната страница на всички издания през 2004 г. след откриването й, което доведе до някои притеснителни прогнози за орбита на астероида, наречен от експерт на НАСА „рожба на опасни астероиди“.

Предполагаше се, че ще премине опасно близо през 2029 г. и 2036 г. НАСА изключи удар при тези две преминавания, но все още имаше вероятност да се случи 2068 г.
Но нови наблюдения с телескоп разкриват, че се изключва сблъсък с планетата ни и Апофис официално е изваден от списъка с опасни астероиди на НАСА.

Изчисленията на космическата агенция показват, че през 2068 г. сблъсък няма да се случи и дори през следващите 100 г.

Учените са успели да засекат по-точна орбита на астероида около Слънцето благодарение на радарни наблюдения по-рано този месец, когато астероидът е преминавал със 17 километра в час.

Апофис ще премине на 32 000 километра от Земята на 13 април 2029 г. Това е една десета от дистанцията между Земята и Луната и по-близо до комуникационните сателити около планетата ни.

Астероидът придоби обществена известност през 2008 г.

През април 2008 година първо германските, а след това и световните медии разпространяват историята на Нико Маркард, 13-годишен ученик от Германия, който твърди, че е открил грешка в изчисленията на НАСА и че вероятността Апофис да улучи Земята е 1 към 450 (100 пъти по-голяма от оценката на НАСА), заради вероятността от сблъсък със изкуствен спътник на Земята при преминаването на астероида покрай нея.

Първите съобщения в медиите твърдят, че изчисленията му са потвърдени от Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА, но в официално съобщение НАСА отрича да е установявала контакт с Маркард. В същото съобщение се потвърждава вече обявената по онова време официална оценка на риска от 1 към 45 000 и се изтъква, че поради ъгъла на орбитата на Апофис астероидът няма да премине през пръстена от изкуствени спътници на екваториална геостационарна орбита и следователно няма опасност от подобен сблъсък.

Дори и спътник да удари астероида, това няма да се отрази на орбитата на астероида поради голямата разлика в масите им. Китайски учени предложиха астероидът Апофис да бъде отклонен, така че да премине на безопасно разстояние от Земята, като се използва космически апарат със слънчево платно.

От всичко това обаче през следващите 100 години няма да има нужда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html