събота, 4 май 2024 г.

Заседналият кораб продължава да не помръдва

Времето за приключване на операцията все още не е ясно. Снимка: EPA-EFE

Корабът, заседнал в Суецкия канал, все още не е преместен. Това съобщи в събота на пресконференция в Исмаилия ръководителят на транспортната артерия Осама Рабия, предаде агенция Фокус, цитирайки ТАСС.

Корабът все още е заседнал„, каза той. „В момента 14 влекача се опитват да го изтеглят.“ В същото време Рабия каза, че предния ден задната част на контейнеровоза е започнала да се движи малко.

Според него размерът на кораба е довел до определени трудности по време на операцията по освобождаването му. Контейнерният кораб е заседнал на южния изход, а не в новия канал. „Силният вятър не беше единствената причина за случилото се, имаше и други, включително грешки. Може да има много причини“, обясни Рабия и добави, че непрекъснатият силен вятър продължава да пречи на операцията.

Както каза той, в нея участват най-големите световни компании, работещи в областта на морското спасяване. „Ние също така проучваме въпроса за приемането на други предложения за помощ като алтернативен план„, каза той. „Редица страни вече са направили такива предложения.“ Работата, според Рабия, се усложнява от факта, че е необходимо да се съобразяват със „сложния терен, непрекъснати приливи и отливи във водите на канала“.

Рабия не можа да посочи график за приключване на операцията. „Времето за приключване на операцията все още не е ясно“, каза той на пресконференция в Исмаилия. „Може би ще стане днес, утре или дори по-късно.“ Според Рабия се обмислят различни планове за връщане на плавателния съд в нормално състояние. „Сега обсъждаме възможността за олекотяване на плавателния съд, но се надяваме това да бъде избегнато“, каза ръководителят на отдела.

Според Рабия властите на канала „не крият нищо за инцидента и предприемат всички мерки за възстановяване на корабоплаването“. Той също така каза пред репортери, че разследването ще започне след освобождаване на кораба и възстановяване на навигацията по Суецкия канал. „Помолихме капитана на кораба да запази всички документи и записи за разследването“, добави той. „Не изключваме възможността за човешки фактор, както и технически проблеми. Но повече от една причина е довела до случилото се.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html