петък, 3 май 2024 г.

Боил Банов поздрави театралната гилдия с отчет

Боил Банов освен театрал и министър на културата е и шахматист в Шахматен клуб „Ивис+“ в София, като през годините е участвал и в шахматни турнири. Уви, играта му на шахматното поле на българската култура се оказа не съвсем блестяща (снимка: Интернет)

Днес, когато празнуваме Международния ден на театъра, режисьорът Боил Банов, по стечение на обстоятелствата през последните години и министър на културата, поздрави своите колеги от официалната си страница във фейсбук. Проверка на сайта на Министерството на културата показва, че от институцията не са счели за нужно да честитят професионалния празник на стотици артисти, режисьори и въобще личности, отдали живота и таланта си на изкуството на театъра. Това, разбира се, не ни учудва, защото през последните години държавното ведомство функционира именно така – извън реалността, често пъти неадекватно и объркано, като в Бекетова пиеса.

Но затова пък г-н Банов още сутринта в 9 часа реши да се обърне към своите колеги театрали и им честити празника.

Ето и пълния текст на обръщението му, което прилича повече на отчет за свършената работа, отколкото на поздравителен адрес:

Честит празник на всички, чиито сърца туптят в ритъма на театъра, който в изминалата трудна година доказа, че освен мисия и съдба, може да бъде и лекарство по време на пандемия. Вие, нашите духовни лекари – актьори, режисьори, драматурзи, сценографи, техници, гримьори, администратори…, продължавате да приобщавате зрителя към магията, без която не можем да живеем пълноценно.

И макар COVID-19 да ни донесе несигурност, за българските театрални дейци е сигурно следното:

Театърът и неговата общност продължават да бъдат подкрепени със своите заплати, средства за дейност и средства по свободни проекти – общо помощта за сектора само за последната година е 22,5 милиона лева. По програмите на Министерството на културата през 2020 г. бяха разпределени близо 1 милион лева за театрално изкуство. По програмите на Национален фонд „Култура“ допълнително са финансирани над 4000 проекта, повечето от които – в областта на сценичното изкуство. Над 20 театъра са ремонтирани за 3 052 557 лв., а в Плана за възстановяване и устойчивост на България правителството включи специален проект „Култура и творчески индустрии в България: изграждане на приобщаваща, международно конкурентна и устойчива екосистема“, на стойност за 100 млн. лв. С тази подкрепа в рамките на пет години творци и организации в областта на съвременните изкуства ще имат възможността да реализират различни проекти както в България, така и в чужбина.

Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors обявява номинациите за престижните награди „Икар“, което означава, че театралният живот продължава.

Пред театъра днес не стои онази най-важна Шекспирова дилема на съществуването – „Да бъде или да не бъде“, защото той просто е.

Честит Международен ден на театъра!

В Световния Ден на театъра (27.3.) Съюзът на артистите в България обяви номинациите за наградата „Икар“, която обикновено се връчва на тази дата на официална церемония. За втори път пандемията я осуетява. Засега новата дата е 11 май.

Голямото отличие за цялостен принос към театъра е за великата актриса Татяна Лолова (посмъртно).

Призът „Чест и достойнство“, определян лично от председателя на САБ Христо Мутафчиев, ще получи Любомир Бъчваров, а за изключителен принос в музиката – Михаил Белчев.

Водеща мъжка роля – Валери Йорданов, Симеон Лютаков, Цветан Алексиев.

Водеща женска роля – Бойка Велкова, Ирини Жамбонас, Светлана Янчева.

Поддържаща мъжка роля – Александър Тонев, Иван Бърнев, Николай Луканов.

Поддържаща женска роля – Красимира Кузманова-Коркан, Радена Вълканова.

Режисура – Василена Радева, Диана Добрева, Стоян Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html