събота, 4 май 2024 г.

Академик изказа версия за най-успешно лечение на коронавируса

Акад. Богдан Петрунов (кадър: БНТ)

Най-сериозни успехи в лечението на коронавируса могат да бъдат постигнати при разработването и използването на т.нар. моноклонални антитела. Това разкри в интервю за БНТ алергологът акад. Богдан Петрунов.

„Това направление е от повече от 30-40 години и моноклоналните антитела намират приложение в лечението на много заболявания – алергични, автоимунни, злокачествени образувания. Но сега има много сериозни постижения в лечението на коронавируса“, посочи Петрунов.

Той обясни, че този тип лечение се прилага под формата на инжекция. „Това са изкуствено създадени антитела, които са насочени точно към тези спайк протеин вируси и към много други елементи на реакцията и я блокират. Това е един съвременен метод, сега го наричат „биологично облекчение“. Това е бъдещето на лечението в лекарствената терапия“, каза още ученият.

Лечението трябва да бъде насочено към потискане на реакцията на вируса или да се блокира мястото, където вирусът навлиза в човешкия организъм, т.е. рецепторът, който го приема, както е случаят с коронавируса.

По думите на акад. Петрунов се очаква разработваното „хапче срещу коронавирус“ да направи сериозен пробив.

Той е убеден, че до края на годината с напредването на броя поставени ваксини в България ще се постигне колективен имунитет. „Ако достигнем 1,5-2 млн. ваксинирани, ние наистина ще сме в едно много добро положение и ще видим нещо добро от ваксините“, каза акад. Петрунов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html