петък, 3 май 2024 г.

Простихме се с Татяна Лолова (видео)

Опашка от почитатели се изви пред Сатиричния театър, където днес се прощаваме с голяма филмова, театрална и телевизионна актриса Татяна Лолова, която почина в понеделник на 87-годишна възраст. Организаторите от театъра са кръстили поклонението „Цвете за Таня“.

87-годишната звезда постъпва за лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на 6 март 2021 с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ през 1955 г. Кариерата ѝ започва в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, а през 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър. Играе и на сцените на театър „София“ и „Театър 199“. Снима се в десетки български филми, сред които класиките „Бон шанс, инспекторе“, „Нощем с белите коне“, „13-ата годеница на принца“ и много други. Татяна Лолова ще остане в историята като една от най-великите комедийни актриси в България. „Като ми каже някой, че не ме обича, аз не му вярвам“, казваше Царицата на комедията, а на звездния небосклон тя ще продължава да блести като част от най-висшия ешелон на българското актьорско майсторство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html