събота, 4 май 2024 г.

Кое е лицето на ГЕРБ в план „Б“ за кабинет без Борисов?

Външният министър Даниел Митов с премиера Бойко Борисов на посещение в Израел. Снимка: интернет

В последните дни знакови лица от партия ГЕРБ убеждават най-вече собствените си избиратели, че вариант „правителство без Борисов“ не съществува. Така е по конституция – лидерът на спечелилата избори партия трябва да състави кабинет. Но може и да не го направи, ако се направи коалиция, експертен кабинет, програмно правителство и т.н. Това, че управляващите втвърдиха тона по темата „Ще е ли Борисов премиер след изборите?“, обаче има обратен ефект. Мнозина смятат, че управляващите в действителност имат и план Б, който включва за премиер… Даниел Митов. За такъв вариант говорят не само от средите на ГЕРБ, но и от опозицията. Ясен сигнал за отношението на управляващите към някогашния заместник на Иван Костов в ДСБ е, че той заема второ място в листата на лидерския 25-и МИР в София, директно след министър-председателя. Този път опцията Митов – премиер, за която само се подмяташе досега, разкри почти директно шефът на ДБ Христо Иванов, макар и да не представи някогашния тъмносин в добра светлина.

Всъщност изборът на ГЕРБ на младия дипломат не е случаен – освен че е атрактивен, надежден, образован и полиглот, Митов е доста обръгнал в политиката – той бе зам.-председател на ДСБ, външен министър в служебния кабинет на Плевнелиев и във второто правителство на Борисов. Стартиралият от СДС политик е достатъчно известен и опитен в дипломацията – идва от чужбина, където три години бе директор на Евразийската програма на Националния демократичен институт на САЩ, базирана в Талин. Митов е силен коз. Достатъчно обединяваща фигура за десни и леви – не е член на ГЕРБ, но пък е бил в СДС, ДСБ и ДБГ на Меглена Кунева. В момента е безпартиен, но е индивидуален член на Европейската народна партия. Митов е и номинация на България за специален представител на ЕС в Либия, но все още няма решение за по този казус.

Самият екскостовист бе лаконичен в отговор на упоритите твърдения, като заяви, че е редно при спечелени от дадена партия избори за премиер да бъде избран нейният лидер. Още преди няколко месеца, когато се заговори, че е възможен следващ кабинет на ГЕРБ, но с нов министър-председател, се лансира тезата, че това може да е ексминистърът на външните работи Николай Младенов, който бе пратеник на ООН за Близкия изток. Този вариант обаче отпадна, след като Младенов категорично отрече такава възможност, като изтъкна здравословни проблеми.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html