събота, 4 май 2024 г.

Папата оряза заплатите на кардиналите

Папа Франциск съкращава заплатите на кардиналите във Ватикана заради пандемията с 10 на сто, съобщиха от Светия престол. Редовите свещеници ще вземат между 3 и 8 процента по-малко, а индексирането на възнагражденията на всички се замразява до март 2023 г. Според говорителя на Светия престол мерките ще се отразят повече на цивилните служители. 

Смята се, че кардиналите получават до 5000 евро на месец и често живеят в субсидирани квартири. Ватиканът очаква дефицит от 50 млн. евро през тази година заради силно намалели приходи от затварянето на музеи и други атракции. По-рано папата заяви, че не иска да уволнява хората в трудни икономически времена. Все пак се налага въвеждане на пропорционални съкращения, започващи на 1 април.

По-рано този месец висшият икономически представител на Ватикана предупреди, че Светият престол може да се наложи да използва резерви от 40 млн. евро за втора поредна година в резултат на пандемията. Приходите за тази година се очаква да спаднат с 30% спрямо 2020 г. Миналата година папата издаде нов закон, предназначен да повиши прозрачността във финансовите сделки на Ватикана. Последва поредица от скандали във Ватиканската банка и претенции за лошо управление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html