събота, 4 май 2024 г.

Милиарди китайци бойкотират H&M

Интернет потребителите в Китай призоваха за бойкот на H&M.

Китайски електронни магазин, както и потребители, започнаха бойкот на стоките на търговските гиганти Nike и H&M заради изразена от тях загриженост за използване на принудителен труд на уйгури при производство на памук в китайската провинция Синдзян, предаде Би Би Си.

Поне три големи китайски платформи за електронна търговия, Pinduoduo, JD.com и Tmall, изтеглиха продуктите на H&M от продажба. Различни местни знаменитости като Уанг Ибо, Хуанг Сюан и Виктория Сонг публикуваха изявления, че прекъсват връзките си с марките, като една от тях отбелязва, че „интересите на страната са преди всичко“. Социалните медии видяха огромна вълна от реакции срещу двете компании, с многобройни призиви хората да бойкотират продуктите. Хаштагът „Подкрепям памук от Синдзян“ сега е най-популярната тема в платформата Weibo с повече от 1,8 милиарда показвания.

Това се случва, след като няколко западни държави наложиха санкции на Китай, обвинен в извършване на сериозни нарушения на правата на човека срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в Синдзян. Санкциите, включително забраните за пътуване и замразяването на активи, са насочени към висши служители в северозападния регион. През декември Би Би Си публикува разследване, основано на ново изследване, показващо, че Китай принуждава стотици хиляди членове на малцинства, включително уйгури, да извършват ръчен труд в памучните полета в Синдзян.

Въпросните изявления са направени от компаниите миналата година, но се появиха отново през последните дни след обявяването на западните санкции. И двете компании заявиха в отделни изявления, че са „загрижени“ за съобщенията, че уйгурите са принудени да берат памук в Синдзян и че не произвеждат продукти от региона. Но последният фурор изглежда е предизвикан от неотдавнашен пост в социалните мрежи от Комунистическата младежка лига, група на Китайската комунистическа партия. „Разпространявам слухове за бойкот на памука в Синдзян, като същевременно искам да печеля пари в Китай?“, заяви групата в платформата за микроблогинг Weibo в сряда сутринта, като сподели екранни снимки на изявлението на H&M.

Оттогава държавните медии стартират кампании в защита на памука от Синдзян и критикуват марките. Китайската държавна медия CGTN сподели видео във Weibo, в което се твърди, че показва реалността на брането на памук в Синдзян, което включва автоматизация и цитати от уйгурски фермер, че хората „са се борили“ да работят там за високи заплати. Държавната телевизия CCTV заяви, че H&M е „направила грешка“ и че „трябва да плати висока цена за своите грешни действия“. В сряда компанията публикува изявление във Weibo, в което казва, че „уважава китайските потребители както винаги“ и че „не представя никаква политическа позиция“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html