събота, 4 май 2024 г.

Катастрофа за националите в дебюта на Ясен Петров


България стартира с тежка загуба от Швейцария световните квалификации за първенството в Катар през 2022 година. Родните национали отстъпиха с 1:3 на стадион „Васил Левски” в София. Единственият гол за „лъвовете“ бе дело на Кирил Десподов през второто полувреме.

Тимът на новия национален селекционер Ясен Петров започна кошмарно срещата и още в седмата минута допусна гол. След пробив на Родригес по лявото крило, топката бе центрирана в наказателното поле, където надигра Занев и с глава насочи топката в мрежата. Само две по-късно Занев отново закъсня и не успя да се намеси срещу Сеферович, който получи пас отляво и с лекота стреля между краката на бранителя – 0:2. В 13-ата минута ситуацията за националите ни стана катастрофална. След нова грешка в отбрана, Шакири получи по десния фланг, навлезе в наказателното поле и стреля от нулев ъгъл, но топката мина под плонжа на Илиев – 0:3.

Едва в 29-ата минута България организира първата си добра атака, която дойде след самостоятелен пробив на Кирил Деспосов. Крилото на „Лудогорец“ обаче не успя да намери свой съотборник в наказателното поле на швейцарците и така опасността за гостите пропадна.

След почивката Десподов вкара за 1:3! Офанзивният футболист успя да изпревари Родригес и от границата на наказателното поле стреля ниско точно в долния десен ъгъл на Сомер. При удара Десподов бе атакуван от бранител на гостите и получи удар в глезена, което наложи смяна. На негово място се появи Спас Делев, който секунди след появяването си в игра си спечели пряк свободен удар пред наказателното поле на Швейцария. Самият Делев се нагърби с изпълнението, но стреля в стената и топката излезе в корнер. В 75-та минута Спас Делев получи в наказателното на Швейцария и стреля, но Родригес блокира удара му.

Така България ще трябва да се реваншира и да търси достойно представяне срещу Италия след три дни отново на „Васил Левски“.

„Това бе сблъсък с реалността. Един от факторите бе, че ние в този си вид сме за първи път. Допуснахме детински грешки от притеснение или от много желание. След почивката футболистите се постараха. Нещата бяха по-прилични донякъде. Не мога да си обясня това поведение. Имаше промяна, но след като ти поведе Швейцария с 3:0 е много трудно. В предни позиции те имат много по-силни футболисти. Всички, които влязоха, като смени се представиха на добро ниво. Няма как да направим чудеса за три дни. Трябва да сме много концентрирани от първата минута“, коментира селекционерът Ясен Петров след мача.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html