събота, 4 май 2024 г.

Еврокомисар също натиска София заради Скопие

Оливер Вархеи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи призова Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор в началото на обсъждането от Европарламента  на докладите за напредъка по пътя към ЕС на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се очаква късно днес.

„В този повратен момент насърчавам Скопие и София да удвоят усилията си за намиране на взаимно приемливо решение на висящите двустранни въпроси. Бих искал да апелирам и към двете страни да действат конструктивно и да се въздържат от изявления или действия, които биха могли да подкопаят по-широките интереси на ЕС“, каза комисар Вархеи.

В Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин, заяви в отговор евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

„Колеги социалисти и от зелените, моля, събудете се и си отворете очите“ – така Ковачев се обърна към евродепутатите, чиито представители внесоха поправка срещу политиката на българското правителство, предаде БНР.

Преди това докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази надежда, че страната ще възобнови конструктивния диалог с България. Пред пленарната зала той подчерта, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html