събота, 4 май 2024 г.

Байдън не се отказва да продава дронове в съмнителни сделки

Администрацията на президента Джо Байдън иска да запази противоречива политика на предшественика му Доналд Тръмп, която ускори продажбите на въоръжени безпилотни летателни апарати – дронове, в страни със съмнителни действия по правата на човека. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на достоверни източници.

Когато администрацията на Доналд Тръмп претълкува споразумението за оръжие от ерата на Студената война между 35 държави, известно като Режим за контрол на ракетните технологии (MTCR), за да увеличи продажбите на безпилотни летателни апарати, защитниците на контрола върху оръжията и някои топ демократични законодатели се опасяваха, че това ще влоши глобалните конфликти. Въпреки че е твърде рано да се каже дали случаят е такъв, продажбите са нараснали.

Спазването на тази политика може да бъде в противоречие с обещанието на президента Байдън да „гарантира, че Америка не променя ценностите си заради продажба на оръжие“. Когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама, правозащитни организации критикуваха администрацията за въоръжени атаки с безпилотни самолети срещу талибаните в Афганистан, когато загинаха и цивилни. От 2018 до 2020 г. Вашингтон предоговаряше 33-годишния договор MTCR, за да премахне ограниченията за разпространението на безпилотни технологии. Но миналата година Тръмп реши да предложи американски дронове на почти всяка държава, която иска да ги купи. А Байдън иска да поднови тези разговори.

Един бомбардировач F-35 например струва 79 милиона долара, а безпилотните са далеч по-евтини, но все пак могат да изпълняват високорискови ракетни удари и мисии за наблюдение, без да застрашават живота на пилот. Много от произведените в САЩ летателни апарати са бързи и носят големи полезни товари, което ги прави изключително търсени, като същевременно укрепват връзките на дадена държава с американската армия. Новата администрация клони към запазване на по-свободната политика на износ от ерата на Тръмп. 

Запазването й държи вратата отворена за милиарди долари продажби на САЩ на правителства в Тайван, Индия, Мароко и Обединените арабски емирства, на които в миналото е било забранено да ги купуват. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html