понеделник, 29 април 2024 г.

Антъни Блинкен ухажва Европа за общ отпор срещу Китай

Държавният секретар на САЩ (вляво) на форума на НАТО в Брюксел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен спечели подкрепата на европейските държави в НАТО за единна политика за противопоставяне на китайската сила. Блинкен участва в първата среща на външните министри от Алианса в Брюксел, откакто пое кормилото на американската дипломация.

Задачата му бе една – да съживи и потвърди ангажимента на САЩ с европейските му съюзници, замрял по време на президентството на Доналд Тръмп. Блинкен заяви в четвъртък, че сътрудничеството между съюзниците е по-важно от всякога в новата история и че отношенията с НАТО и Европейския съюз ще бъдат от решаващо значение за преодоляване на предизвикателствата.

„Днес повече от всякога печелившата стратегия е да намерим начини да работим заедно отново“, каза Блинкен, дългогодишен съратник на Байдън във външната политика. „Основен принцип на администрацията на Байдън е консултацията с нашите приятели, рано и често“, каза Блинкен, позовавайки се на американския президент, който ще се обърне към лидерите на ЕС чрез видеоконференция по-късно в четвъртък в началото на тяхната среща на върха.

Решението на Китай в понеделник да предприеме силни ответни мерки срещу западните санкции заради нарушаване на правата на човека изглежда е сближило Европа и САЩ, коментира newsmax. Държавният секретар на САЩ също обеща да работи с ЕС и НАТО по глобалното разпространение на безопасни и ефективни ваксини и да гарантира, че всички са подготвени за бъдещи пандемии. Макар да настояваше, че Европа не трябва да избира между Съединените щати и Китай, през цялото си пътуване Блинкен подчертаваше, че Западът трябва да покаже на авторитарните държави, че демокрацията е висша система, за да отстоява либералните ценности.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html