събота, 4 май 2024 г.

Европа срещу България за Северна Македония

Скандални поправки срещу България в доклада на ЕП за напредъка на Северна Македония - Вестник Утро

Европейският парламент е на път да вземе страната на Северна Македония в спора с България, става ясно от последните събития. Според евродепутата Ангел Джамбазки социалистите и зелените готвят поправка в доклада за Северна Македония, насочена изцяло в полза на нашите съседи и срещу българския интерес. Резолюцията гласи: ,,Осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България. Призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България. Приветства зрелия и балансиран отговор на тази провокация от страна на правителствените служители в Северна Македония.“

„Тази поправка е позор! Не само защото е подписана от ПЕС на Сергей Станишев. Тя е позор, защото първо, се намесва във вътрешните работи на България, второ, е лъжлива и невярна от началото до края. Предполагам, че някой от моите колеги в ЕП е направил много голям компромис със съвестта си, така да го кажа. За да не кажа, че предполагам, че са били обект на скопски лобизъм. Защото за да напишеш такава откровена лъжа и такава откровена глупост или трябва да си направил компромис под някаква форма на лобизъм, или мястото ти не е в Европейския парламент“, коментира Ангел Джамбазки.

От ВМРО припомниха, че скорошните изявления на българските правителствени служители по никакъв начин не са неуместни, а представят историческите факти и са в защита на българския национален интерес.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изказа своето несъгласие с новата резолюция. „Недопустима поправка готвят евродепутати в резолюция за Република Северна Македония. Поправката е насочена срещу България. Безпрецедентно е в такъв документ да се съдържа и упрек към настояща държава членка. Призовавам бившите си колеги от групата на социалистите и демократите в Европарламента да изтеглят поправката“, написа Йотова в социалните мрежи.

Йоанна-Мария Иванова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html